Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Nema sumnje, virus će ući u škole, a što se tiče maski...

post-title


Ðaci u školama od 1. septembra mogu da nose bilo koje maske - hirurške, epidemiološke, platnene, kaže epidemiolog Predrag Kon.

On je demantovao informaciju, koju su preneli pojedini mediji, da maske moraju biti troslojne.

"Moram oštro da demantujem te napise. Nikada nisam rekao da jednoslojne maske ne mogu da se koriste. Ništa se nije promenilo od 11. avgusta kada smo jasno rekli da deca i nastavnici u školi mogu da koriste bilo koje maske - hirurške, epidemiološke, platnene maske", rekao je Kon.

Ističe da je pomenuo u jednoj TV emisiji da je bolje koristiti višeslojne platnene maske, koje imaju dva platnena sloja i između šifon, i da takva maska može da zameni hirurške maske.

"Maske više služe za onoga ko dolazi u školu a da ne zna da je zarazan i da može da zarazi druge. On, kao i svi ostali, mora da nosi maske. Ta maska koju zaraženi nosi štiti ostalu decu. Ostali takođe nose maske", naveo je on.

Kon je za TV Hepi rekao da svi moramo da shvatimo da će virus ući u škole, ali da se merama prevencije može sprečiti njegovo prenošenje i širenje unutar škole.

Decu, nastavlja, treba naučiti da moraju da nose masku. Oni je mogu skinuti dok sede u školskoj klupi, jer će biti na distanci sa drugom decom.

Masku će ponovo morati da stave kada odlazi do toaleta, na velikom odmoru. Moraće da ih nose i u školskom dvorištu ako su zbijeni jedni uz druge.

"Ako skidaju maske mora da se dreži distanca, a to je teško obezbediti", zaključio je on.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar