Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Beskontaktna usluga u kafićima - Kompanija Makr Shakr poznata u svetu po "robotskim barovima"

post-title


Strah od gužve u zatvorenom prostoru zbog pandemije koronavirusa uskoro bi mogao potpuno da promeni kulturu pijenja i noćnog života. Ovakvo stanje dobrano preti i budućnosti barmena koji sve češće dobijaju zamenu u vidu robota.
Kompanija Makr Shakr je postala poznata u svetu po "robotskim barovima". U njima je usluga zasnovana na savremenim tehnologijama.
- U robotskim barovima, kao što je naš, nema kontakta između gosta i barmena. Sve možete naručiti i platiti preko mobilnog telefona - objašnjava Emanuel Rozeti.
Činjenica je, ipak, da roboti neće uspeti da umanje rizik od zatvaranja barova, jer ono što ta mesta čini idealnim žarištem za prenošenje koronavirusa nisu samo barmeni, već i ostali posetioci.
Pored toga, mnogi vlasnici sigurno neće imati novca da kupe čak ni najjeftinijeg robota od 100.000 USD, a vlasnici barova na velikim turističkim brodovima namenjenim za krstarenje, koji su već mesecima usidreni, u dramatičnoj su finansijskoj krizi.
Rozeti priznaje da je početkom pandemije interesovanje za njihov poroizvod bilo jako opalo, ali da su razgovori o novim narudžbinama ponovo pokrenuti.
Ova vrsta robota koji uspešno mešaju koktele dostupna je već godinama i mogu se videti u klubovima od Evrope do Dubaija, kao i na brodovima za krstarenje. Međutim, pandemija je možda otvorila veće mogućnosti za robotske barove.
Univerzitetski profesor, Dina Zemke, koja proučava kako fizičko okruženje utiče na usluge, smatra da su robotski barmeni više atrakcija i zabava nego stvarno dobri proizvođači koktela. Barmeni još uvek imaju budućnost, ali verovatno će se menjati sami kafići.
Postoje i razne polu-robotske opcije, kao što su dozatori za vino i koktele ili bezalkoholna pića. Postoji čak i robot koji pravi salatu. Ali Alan Adojan, direktor jednog estonskog startapa, navodi da su za robote koje proizvodi njegova kompanija zainteresovani uglavnom aerodromi i kockarnice.
- Koncept bara se sada potpuno menja, kao i koncept noćnih klubova i javnih događaja - napominje Adojan.

https://youtu.be/axw2mAQ98VA

Na robotskim barovima u jednom kasinu u Las Vegasu, mašine koje proizvodi kompanija Makr Shakr obično služe popularna pića posetiocima kockarnice, ali oni da bi naručili piće moraju da koriste tablete, tako da nisu lišeni svakog rizika.
Ovo mesto je bilo otvoreno samo mesec dana ovog leta, pre drugog zatvaranja, ali kako navodi generalni direktor, Viktor Reza Valanejad, primetili su da su u poređenju sa ostalim barovima imali mnogo više posetilaca.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar