Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Florida pušta 750 miliona genetski modifikovanih komaraca

post-title


Plan da se oslobodi više od 750 genetski modifikovanih komaraca na Florida Kizu 2021. i 2022. godine dobio je konačno odobrenje vlasti, uprkos žustrom protivljenju lokalnog stanovništva i koalicije udruženja za zaštitu životne sredine.

Odobren od strane državne Agencije za zaštitu životne sredine u maju, projekat je osmišljen da se testira vrsta genetski modifikovanog komarca koja bi bila alternativa prskanju velikih količina insekticida.

Vrsta komarca aedes aegypti koja živi i razmnožava se na Floridi, širi nekoliko smrtonosnih bolesti, poput zika, denge i žute groznice.

Kompanija „Oksitek“ razvila je 2012. godine mužjaka nazvanog OX513A, „programiranog“ da ugine pre nego što dostigne zrelost, sem ako se razvija u sredini i vodi koja sadrži antibiotik tetraciklin.

Određenoj količine OX513A biće omogućeno da živi i razmnožava se sa ženkama, ali će njihovo potomstvo takođe naslediti „program“ za rano umiranje, što će ograničiti populaciju.

Novi genetski modifikovan mužjak OX5034, koji će biti oslobođen, izmenjen je tako da iz jaja koje oplodi ženke odumiru u fazi larve, pre nego što se izlegnu i narastu dovoljno da počnu da se hrane krvlju i šire bolesti.

Samo ženke se hrane krvlju, koja im je potrebna da bi razvila jaja. Mužjaci se hrane nektarom i ne prenose bolesti.

Eksperiment kao Park iz doba jure 

Ipak, brojne organizacije se protive ovakvom potezu.

„Uz sve urgentne krize sa kojima se suočavamo – pandemijom kovida 19, rasnim nejednakostima, klimatskim promenama – administracija je odlučila da koristi novac poreskih obveznika i resurse na eksperiment koji podseća na Park iz doba jure", kaže Džejdi Henson, direktorka Međunarodnog centra za tehnološke procene i bezbednost hrane.

„Sada je i okrug Monro dao konačno odobrenje. Šta bi moglo da krene po zlu? Ne znamo, jer je Agencija za zaštitu životne sredine nezakonito odbila da ozbiljno analizira rizike po prirodu“, ističe Hensonova.

Osim na Floridi, genetski modifikovani komarci biće oslobođeni u teksaskom okrugu Heris sa istim ciljem. 



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar