Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Nikada ne dopunjavajte flašicu vode

post-title


Doktorka Gordana Peković Peruničić, stručnjak za bubrege, otkrila je sve istine i zablude o vodi! Koja sme da se pije svaki dan, šta da gledate na deklaraciji flaše, ali i da li flašica sme da se upotrebi više puta!

Svi znamo da voda mora da se pije svaki dan, ali sa svih strana nas bobmardujui različitim informacijama koja voda je dobra, koja loša, da li je kvalitetnija flaširana ili česmovača - doktorka Peruničić dala je odgovore na sva ova pitanja!

"Svaka naša ćelija koje obavlja velike metaboličke procese i to ne može da radi bez vode. Dugoročno nije dobro da ne pijemo dovoljno vode može da dovede do tumoroznih i kancegorenih promena što je na eksperimentalnom nivou dokazano u velikim svetskim laboratorijama", okriva na samom početku doktorka.

Ovo su najčešće zablude u vezi sa vodom i evo šta doktorka Peruničić kaže na tu temu:

"Svaka flaširana voda je zdravija od vode sa česme"

Ovo je prva zabluda koja je vezana za vodu. Međutim, ovako nešto nije tačno.

"Flaširana voda može da bude zdravija, u smislu kompozicije minerala u tom sastavu i tako dalje, ali sigurno da svaka flaširana nije zdravija od vode sa česme. Što se tiče gazirane vode, ona može da osveži trenutno i može se popiti sa vremena na vreme, ali ona stvara kiselu sredinu i na neke duge staze uz stalnu konzumaciju, nije preporučljivo", ističe doktorka.

"Što je veća količina minerala - to je voda zdravija"

Doktorka kaže da je reč o još jednoj zabludi.

"Treba videti deklaraciju, kakav je sastav minerala, pre svega se misli na makro elemente, na natrijum. Ako sadrži visok nivo natrijuma, ta voda ne sme da se pije svakodnevno, ne u nekoj većoj količini. Ovo naročito važi za osobe koje su sklone visokom krvnom pritisku. Uvek birajte vodu na kojoj piše nisko mineralna voda, one su najbolje za svakodnevnu upotrebu", preporučuje Peruničić.

Ono što treba da gledamo na deklaraciji je "suvi ostatak".

"To je nešto što ostaje u mineralnoj vodi nakon isparavanja vode na 180 stepeni i to je veoma važno, to je ono što čitamo na deklaraciji, da vodimo računa da bude najviše do 500 miligrama po litru ukupnog suvog ostavka.

"Osobe koje imaju visok pritisak ne bi trebalo da piju mineralnu vodu"

Još jedna zabluda, ali oni ne bi trebalo da uzimaju visoko mineralnu vodu, već onu sa niskim nivoom minerala.

ISTINA

"Vode koje imaju ph vrednost veću od 7 su zdravije"

"Ravnoteža kiselosti i baznosti u organizmu je veoma bitna. Ta ph vrednost između 7 i 8 je najbolja za stalnu konzumaciju, bolja je za varenje, bolje hidrira i stvara bolju sredinu u krvi", objašnjava ona.

"Ujutru pre jela treba popiti čašu tople vodu"

"To je zaista istina, čaša tople vode je za želudac i creva vrlo korisna, za varenje - vrlo korisna. Što se tiče temperature, uvek je bolje piti toplu vodu, odnosno sobne temperature, čak i u vrele letnje dane, bolja je hidracija.

"Plastičnu flašicu je zdravo koristiti samo jednom"

"Definitivno je neko pravilo da nema ekoloških promena u toj vodi dok je ona neotvorena ali do godinu dana. Treba pogledati i rok naravno, kad se otvori više je ne treba upotrebljavati u smislu da sipamo u nju vodu pa je zamrznemo, da koristimo tu flašicu, nije zdravo.

Što se tiče uređaja koji filtriraju vodu - da li je bolje piti nju ili izvorsku vodu iz flaše.

"Zna se da je sada u svetu najbolja voda ona koja potiče iz dubine zemlje gde se priorodno filtrira, a ovi filteri koji se stavljaju na česme i naše sisteme nisu korisni u smislu da dobijamo bakterološki ispravnu vodu, sigurno da tu nema dileme, ali minerala tu nema.

Šta je najbolje

Arteška voda je voda koja izvire iz dubine zemlje - preko 300, 400 metara i prolazi kroz slojeve krečnjaka, prirodno se filtrira pod velikim pritiskom i tako neoštoćena bakteriološki flašira direktno na izvoru, to rade veliki sistemi - i takva ima najveću cenu.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar