Oko 7 časova iz Beograda je krenula auto-litija do granice sa Crnom Gorom.

U koloni dugačkoj oko pet kilometara učestvuje nekoliko stotina građana.

Učesnici auto – litije, opremljeni majcama na kojima piše “Ne damo svetinje”, “Crna Gora – Srbija, jedna familija”, zastavama Srbije i ikonama, okupili su se ispred Sava Centra, gde je služen i moleban.

Plan im je da se sa još jednom grupom spoje u Preljini kod Čačka, odakle će se još veća kolona uputiti do manastira Jabuka u blizini granice sa Crnom Gorom.

Prema javljanju medija, kolona je oko 10 časova stigla u Čačak.

Glavna poruka koju žele da pošalju jeste upravo “Ne damo svetinje” u kojoj je, prema rečima Željka Čurovića, predsednika Saveza Srba iz Crne Gore, satkan i jezik i pismo i čojstvo i junaštvo i država.

FOTO TANJUG/ ANDRIJA VUKELIC/bs

“Ovoga puta želimo da pošaljemo poruku našem narodu da je 30. avgust od presudnog značaja da odluče i da na najbezbolniji način reše pitanje spasavanja svetinja”, kazao je Čurović za Tanjug ukazujući tako da su upravo parlamentarni izbori u Crnoj Gori šansa za srpski narod da povrati svoja prava.

Kako kaže, sporni Zakon je nagovestio otimanje crkava, odnosno podržavljenje svetinja Srpske pravoslavne crkve.

“A mi se pitamo kako neko može da uzme tuđu kuću da bi se u nju uselio. To je prvi put i presedan u svetu”, kazao je Čurović.

Dodaje da se ne radi samo o Zakonu veroispovesti, već i o diskriminaciji srpskog naroda.

U tom smislu, Čurović ocenjuje da su Srbi u Crnoj Gori svedeni na to da samo imaju pravo glasa, a da im je sve ostalo oduzeto – i jezik i pismo i pravo na zapošljavanje.

.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here