Zlatiborska Gold Gondola uskoro će primiti prve putnike koji će moći da se provozaju od centra Zlatibora do vrha Tornika. Za ovaj kapitalni projekat izdvojeno je 13 miliona evra, a gondola na Zlatiboru dužine devet kilometara, kao takva biće najduža na svetu. Izgradnjom ove turističke atrakacije na jednoj od najpopopularnijih srpskih planina, benefite će osetiti i lokalno stanovništvo.

„Sama najava projekta, podigla je cene zemljišta u ovom delu Zlatibora od 10 do 30 odsto, a sa završetkom i puštanjem  Gold gondole u rad, cena će biti duplirana. To će biti od velikog značaja za sve naše meštane. Ono što je bio naš cilj, a koji upešno ostvarujemo zahvaljujući ovakvim projektima,  jeste da što više ljudi ostaje na Zlatiboru, da ne idu u velike gradove“, rekao je za RINU, predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović.

Foto: RINA

Srce Gold Gondole nalazi se na Ribničkim jezeru, tu je postavljena i međustanica gde će putnici moći da izađu, ili da se ukrcaju na put do vrha Tornika. U ovoj prirodnoj oazi, koja se nalazi na 1000 metara nadmorske visine biće izgrađen  turistički kompleks nazvan „Zlatni grad“, namenjen zdravstvenom i sportsko-rekreativnom turizmu.

„Ribničko jezero do sad je služilo za vodosnabdevanje ovog kraja, sada nam je u planu da napravimo novi vodovod Sušičko vrelo, a da jezero bude maksimalno dostupno svim poseticima. Već smo se opredelili da na tom području gradimo hotele visoke kategorije sa sportskim terenima i još jednom sportskom halom“, izjavio je Stamatović.

U planu je i izgradnja još jedne, kraće gondole koja će povezati vrh Tornika sa Čigotom. Cilj lokalne samouprave, jeste da u narednom periodu broj gostiju na Zlatiboru dostigne milion na godišnjem nivou i 10 miliona noćenja.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here