Od početka epidemije u Srbiji je registrovano ukupno 30.714 slučajeva zaraze koronavirusom, a testirano je ukupno 876.929 osoba. Kovid 19 odneo je 701 život. Iako je dnevni broj novih slučajeva koronavirusa u Srbiji pao značajno ispod 100, nakon što je u ponedeljak na osnovu 7.261 testiranog uzorka, pozitivno bilo 57 osoba, lekari i dalje pozivaju na oprez.

Kon: Epidemiološka situacija ne može se više definisati kao vanredna

Epidemiolog Predrag Kon rekao je za RTS da se trenutna epidemiološka situacija više ne može definisati kao vanredna, ali je prerano reći da je svaki rizik završen.

Navodi da, iako su pojedine lokalne samouprave ukinule vanrednu situaciju, i u tim mestima na snazi ostaju mere koje važe za čitavu zemlju. Reč je o zabrani okupljanja više od 10 osoba, zabrani rada bašta kafića posle 23 časa, obavezno nošenje maski.  

Kada je reč o otvaranju institucija kulture, one će morati redovno da se provetravaju, dezifikuju najmanje jednom dnevno, a razmak između posetilaca mora biti najmanje metar i po levo, desno, napred i nazad. To je, kaže, devet kvadratnih metara po čoveku. 

Takođe, navodi, članovi ansambla moraju biti temeljno pregledani da se zna da su zdravi, a biraće se i predstave u kojima ima najmanje učesnika.

“Ako se ne koriste maske, biće zatvaranja, to se pre svega odnosi na bioskope”, naglašava epidemiolog.

Govoreći o polasku u školu, Kon je rekao da neprekidno treba imati na umu da se nalazimo u specifičnoj pandemijskoj situaciji, koja se dešava ekstremno retko i da treba imati popustljiv odnos prema zahtevima roditelja.

U školsku godinu ulazi se tempirano, kada je situacija najpovoljnija, navodi član Kriznog.

Napominje da se odluka o eventualnom karantinu po povratku sa godišnjih odmora ne može doneti “preko kolena”, već se mora dobro razmotriti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here