Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Medved snimljen samo 5 km od centra Gornjeg Milanovca, drugi put za mesec dana

post-title


Na obroncima Ješevca, u selu Grabovica kod Gornjeg Milanovca, na samo pet, šest kilometara od centra grada pojavio se medved. Krzneni gost koji je obradovao stanovnike našao se na privatnim profilima Gornjomilanovčana i u Fejsbuk grupama, potpisan kao medo, javlja Telegraf.

Nova omiljena, ali netaknuta "igračka", viđena je samo okom nadzorne kamere šumarskog inženjera Dejana Ristovića. Po njegovoj proceni, medo je značajno veći od plišanog. Mogao bi imati čak 15o kg.

- Teško je sa slike proceniti da li je muški ili ženski. Kada je sam i kad luta, uvek se pretpostavlja da je muški. Ja bih rekao da je mlađi, do tri godine, težak 150-ak kila - kazao je Ristović u razgovoru za Telegraf.rs dodajući da je reč o mrkom medvedu.

On je naveo i da se gost iznenađenja nije pojavio prvi put ove godine. Prethodno se obreo u drugom selu, Zagrađu, koje je 20-ak km udaljeno vazdušnom linijom.

U Zagrađu je bio pre dvadesetak, mesec dana. Kamera ga je uhvatila, ali izjutra u pet. Još nije bilo svanulo, pa je fotografija malo nejasna. Sad još sunce nije zašlo, bilo je oko sedam sati predveče - kaže navodeći da se ovoga puta lepo video, ali da ne može garantovati da je to isti medved, iako bi to bilo moguće.

Prve tragove medveda uočio je još pre tri godine. Bilo je to na Vujnu, drugoj okolnoj planini, južno od Gornjeg Milanovca.

- Svake godine od onda tu ima tragova. To znači da iako je taj put zalutao, sad već dobro poznaje teritoriju - rekao nam je odgovarajući na pitanje da li se tu mogao slučajno zadesiti ili mu je upravo to dom: - Ovde je u Grabovici već desetak dana, bili su tragovi i pre fotografija.

Objašnjava kako se pojavio na hranilištu za divlje svinje.

- Medved je primarno biljojed, ali nije retkost da odrasle jedinke koriste meso. Obično dok su mladi oni su bezopasni. Mogu napraviti nekom štetu na košnicama pčela, a on na fotografiji leži i jede kukuruz - govori o tome preti li stanovništvu opasnost.

Ristović navodi da je kamera uslikala medveda i prošle godine, na teritoriji Jarmenovaca, na granici sa Topolom. Video je i druge fotografije koje su se od juče nizale u komentarima, međutim ne može da potvrdi njihovu atuentičnost. Nije mu poznato da se medved pojavio i u selu Majdan.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar