Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Nove mere i preporuke Kriznog štaba

post-title


Krizni štab preporučio deset dana karantina za decu koja se vraćaju iz inostranstva. Doneta odluka da se rad ugostiteljskih objekata koji imaju baštu produžava do jedan sat posle ponoći, dok se rad trgovinskih objekata produžava do 23 časa. Maksimalan broj osoba u zatvorenom prostoru i na javnim okupljanjima na otvorenom povećava se sa 10 na 30.

Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević rekla je, posle sednice Kriznog štaba, da je preporuka roditeljima čija su deca putovala van zemlje da 10 dana provedu u samoizolaciji.

Prema njenim rečima, ukoliko se taj period poklopi sa polaskom u školu, ta deca će nastavu pratiti onlajn.

"Ovo je dodatna vrsta predostrožnosti kojom apelujemo na roditelje da svoju decu zadrže kod kuće, ne samo da ih ne šalju u školu nego da deca ne izlaze iz kuće u tom vremenskom periodu jer su potencijalni nosioci infekcije", pojasnila je Kisić Tepavčevićeva. 

Kisić Tepavčevićeva kaže da nema nikakvog razloga za strah imajući u vidu da počinje školska godina i da smo spremni za sve oblike nastave – od potpuno onlajn pristupa do nastave u školskim klupama.

"Najbolje rešenje je sigurno nastava u školskim klupama, sve ostalo su kompromisna rešenja u zavisnosti od epidemiološke situacije, a znamo koliko je važna i socijalizacija. Ovo je jedan specifičan polazak u školu i pratiće se situacija na dnevnom nivou, kao i izostanci", rekla je ona. 

Za škole su, dodala je, donesene preporuke koje treba da se poštuju, a koje će verovatnoću prenošenja virusa svesti na minimum. 

Krizni štab je odlučio da se makismalan dozvoljeni broj osoba na javnim okupljanjima  u otvorenom i zatvorenom prostoru povećava sa 10 na 30 osoba.

Darija Kisić Tepavčević je rekla da su te odluke donete zbog sve povoljnije epidemiološke situacije u zemlji.

Upozorila je da je virus i dalje cirkuliše u našoj populaciji i da moramo da nastavimo da se pridržavamo svih preventivnih mera kako bismo sprečili njegovo dalje prenošenje.

Ističe da relaksacija mera koje će uslediti ne treba nikakako da znači da možemo da se opustimo.

"Ne uvodi se izolacija za one koji se vraćaju iz inostranstva"

Srbija je u rangu zemalja sa povoljnijom epidemiloškom situacijom u poređenju sa zemljama iz okruženja i uvođenje obaveznog pi-si-ar testa pokazalo se kao dobra mera, izjavila je dr Darija Kisić Tepavčević i dodala da još nije donet predlog mere izolacije za one koji se vraćaju iz inostranstva, ali da se i to može promeniti.

Ona je nakon sednice Kriznog štaba, gde su donete nove mere, rekla da nije revidirana lista zemalja što se pi-si-ar testiranja tiče.

"Kada smo analizirali rang zemalja po učestalosti obolevanja u prethodne dve nedelje naša zemlja je u donjoj polovini kada je u pitanju učestalost i nalazi se u domenu zemalja sa povoljnom epidemiološkom situacijom", rekla je Kisić Tepavčevićeva.

Ističe da za sve zemlje za koje je uveden obavezan pi-si-ar test u prethodnom vremenskom periodu to pokazalo kao ispravna mera jer većina tih zemalja ima dvostruko veću učestalost obolevanja od korone u odnosu na Srbiju.

Navodi da još nije donet predlog mera izolacije za one koji se vraćaju iz tih zemalja, ali da se i to može promeniti.

O tome razgovaramo svakodnevno i u svakom slučaju javnost će biti blagovremeno obaveštena, poručila je Kisić Tepavčevićeva.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar