Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Tmurni momenat NBA lige iz ugla Darka Rajakovića

post-title


“Oni moraju da se bore za svoja prava i sigurnost”, ističe Darko Rajaković, trener u Finiks Sansima, i govori i o nekim lepšim temama kao što su igre srpskih igrača preko bare

Veliki prekid NBA lige nastao je zbog virusa korona. I trajao je. Toliko, da je svima preseo. Tražio se minimum za nastavak NBA lige i došao je kroz mehur u Orlandu. Bez publike. I dalo je to sve određenu draž, opet se kotrljala lopta, pomalo smo i zaboravili da u stvari nije to ono pravo sa sve navijačima uključenim u dešavanjima, sve dok nije naišao novi udarac. I za košarku, i za američko društvo. Pitanje rasizma i akcija Milvoki Baksa da ne izađu da igraju utakmicu.

Kažu - nije im u ovakvom momentu do košarke. Ubrzom zatim i drugi timovi, kao i tenis kreću istom putanjom. Jasno je da mnogo toga ne štima, pre svega u društvu, a onda i u košarci. Novi prekid, novi znakovi pitanja posle ubistva Džejkoba Bleka pred očima njegove dece.

To je bila kap koja je prelila čašu… I ne zna se da li će se dalje i igrati ove sezone, kada, pod kojim uslovima…

O tome, o aktuelnom momentu u NBA ligi, te o ostalim temama interesantnim za najjaču ligu sveta, razgovarali smo s pomoćnim trenerom u Finiks Sansima Darkom Rajakovićem. I upravo nam on objašnjava taj momenat sa rasizmom koji je opet buknuo u SAD-u i NBA ligi… To je trenutno najaktuelnije pitanje.

 “U ovakvim situacijama utakmice su u drugom planu. Sve je jako komplikovano. Jednom zauvek mora da se kaže stop rasizmu! Brutalnost prema ljudima tamne puti je dramatična. Drago mi je što igrači nisu želeli da igraju utakmice. Oni moraju da se bore za svoja prava i sigurnost”, rekao je Rajaković u javljanju za MOZZART Sport.

Samo što je završio obaveze u Finiksu, Darko Rajaković, jedan od trenera u Sansima, spakovao je kofere i sa porodicom je stigao u Srbiju. Ponovo smo u kafeima pored Morave, omiljenom mestu jednog od dvojice srpskih trenera koji rade u NBA ligi…

Naravno da sa Rajakovićem može da se razgovara o svemu i svačemu. Interesuje nas koga on vidi kao ekipe koje bi mogle daleko da doguraju do kraja plej-ofa, naravno ako se bude igralo još ove sezone?

 “Mnogo je dobrih ekipa. Svaka serija je neizvesna. Denver i Juta će nastaviti niz, ali Klipersi su moji favoriti na Zapadu, a Milvoki na Istoku, naravno ako se bude igralo”.

Finiksu je, inače,  nedostajal ajedna pobeda da uđe u plej-of. Što se kaže, za dlaku…

Kasno smo upalili motore. Prvo, bila nam je velika čast što smo se našli u Orlandu. Većina igrača je bila zdrava, bez povreda, i mogli su da iznesu teret utakmica. Uspeli smo da ostvarimo osam pobeda i pokažemo da se u budućnosti na Sanse mora računati. Unapredićemo roster za narednu sezonu i borićemo se za plej-of”, optimističan je Rajaković.

Devin Buker je prva zvezda Finiksa i neko na koga će ovaj tim tek da se oslanja u budućnosti.

Ne sme se zaboraviti da ima samo 23 godine. Fantastičan momak, košarkaš, šuter, radnik, nije sebičan, a sa prosekom od 30 poena. Dugo će da traje kao Ol star igrač”.

Kako izgleda generalno sada košarka u doba korone? Da li će pasti plate igračima? To je samo jedno od škakljivih pitanja na koje čekamo odgovore narednih dana, meseci.?

Tek se očekuju razgovori lige, klubova, trenera, igrača…Biće promena, umanjenja, jer je ovo ogroman udarac za ligu i vlasnike timova. Pitanje je kada će se publika vratiti u dvorane, a zna se da je 40 odsto svih prihoda od prodaje ulaznica. Svi moramo da podelimo račun koji je ispostavila korona”, jasan je Rajaković.

Ono što nas ovde često najviše interesuje jesu naši igrači u NBA ligi i njihov učinak. Kako ih vidi Rajaković? Naravno, i maestralni Luka Dončić je na neki način - “naš”.

Svi imaju odlične sezone iza sebe. Žao mi je što Marko Gudurić nije dobio više prilike da igra. Znam koliko se trudio i davao na treninzima. Nikola Jokić je sjajan, mislim da je najbolji centar u ligi. Bogdan Bogdanović je zreo igrač, karijera ide uzlaznom putanjom, parafiraće novi dugogodišnji ugovor. Bobi Marjanović takođe koristi svoje minute. Luka Dončić je košarkaško čudo. Momak u ovim godinama radi stvari koje niko nije radio u njegovoj dobi. Znao sam da će biti dobar, ali ovoliko stvarno nisam očekivao”.

Kako iz ugla od preko Atlantskog okeana izgleda evropska košarka, ABA i KLS takmičenje?

Ljudi koji brinu o ovim takmičenjima zaista moraju da budu fokusirani na korona dešavanja svakog sekunda. Rešenja postoje, ali ih nije lako naći. Želja klubova da igraju nije sporna, ali je briga o zdravlju svih aktera na prvom mestu”.

Borac je konačno izborio status ABA ligaša što raduje Rajakovića.

Plasman na Jadran dolazi sa zakašnjenjem. Borac mora da bude stalni učesnik ABA lige jer Čačak je grad košarke. Kada se govori o Čačku priča se o Borcu. Po klubu nas prepoznaju, po igračkim i trenerskim, veličinama. Grad mora da pomaže, verujem u ljude iz kluba, Marka Marinovića i stručni štab. Borac će praviti dobre rezultate, čačanska publika to zaslužuje”.

Rajaković je bio prvi trener neamerikanac koji je vodio jedan tim iz Razvojne lige. Sledeći korak je da posle Igora Kokoškova bude drugi Srbin na kormilu NBA tima. Bilo bi to lepo i za njega i za našu košarku…

Teško je reći kada će doći taj dan, ali radim na permanentnom razvoju, usavršavanju... Nadam se da će taj čas doći što je pre moguće, ali sve ne zavisi ni od mene. Za sada sam u Sansima, radim za boljitak kluba, na sebi, generalno sam optimista”, konstatuje Darko Rajaković.

Pored pogleda na problem sa rasizmom, interesovala nas je i situacija sa koronavirusom u SAD-u.

Države u okviru SAD-a nisu se najbolje usaglasile kada je počela epidemija. Različito su reagovale nakon pojave pandemije, kriterijumi su bili različiti…U Arizoni, gde živim, ima oko sedam miliona stanovnika, a broj obolelih na dnevnom nivou bio je i do 5.000 novozaraženih. Situacija se sada popravlja, u bolnicama ima dovoljno kreveta za pacijente, reakcija je bolja, ali može se konstatovati da je stanje prilično ozbiljno”, podvlači Rajaković za naš portal.

Kao najorganizovanija liga na planeti NBA je, čini se, dobro odreagovala na pandemiju.

Rukovodstvo lige je reagovalo munjevito kada je Rudi Gober bio pozitivan. Suspendovali su takmičenje, ali su nekoliko meseci radili punom parom da bi se takmičenje nastavilo. Mere u Orlandu bile su na najvišem nivou, 22 tima, veliki broj igrača, svakodnevna testiranja… NBA je pokazala zašto je najbolja liga”.

Vremena za odmor u Čačku neće biti previše za Rajakovića...

Finiks će imati novu trenažnu halu. Sve se mora pripremiti za najbolje funkcionisanje. Na početku će biti primaran individualan rad. U septembru se vraćam u SAD”.

Da se podsetimo. Prve košarkaške korake Rajaković je započeo u čačanskom Želu i Borcu, ali je u kadetskom uzrastu prestao da igra. Odmah nakon toga postao je košarkaški trener i vrlo brzo počeo sam da vodi kadete i juniorski tim Borca.

Ubrzo se obreo u Beogradu gde je predvodio kadetski, juniorski i mladi tim Crvene zvezde, a zatim i španski Torelodones, gde je takođe radio sa mladim igračima. Veliki uspeh je postigao kada je imenovan za prvog trenera kluba Tulsa 66.

Tada je postao prvi neamerikanac koji se nalazio na kormilu jednog tima Razvojne lige. To mu je bila odskočna daska za novu destinaciju, tim Oklahome. Trenutno je član Finiks Sansa.  I bio je ljubazan da nam da uvid u aktuelni momenat u NBA ligi…



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar