Vlada Srbije i Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj, započinju novi krug prekvalifikacija za IT namenjen zaposlenima, koji će usled epidemiološke situacije u potpunosti biti sprovede onlajn, saopšteno je danas.

Kako je saopšteno, predviđena je obuka do 240 polaznika, koji će moći da konkurišu za obuku iz jednog od četiri programska jezika: Java, Java script, Python i PHP.

– Program prekvalifikacije za IT je nastavak prakse koja se sprovodi od 2017. godine, koja je nastala kao odgovor na rastuću potrebu IT sektora Srbije za junior programerima. S obzirom na to da će se obuke sprovoditi onlajn, otvara se mogućnost učešća polaznicima širom Srbije – izjavio je direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović.

On je dodao da će predloženi programi obuke morati da uključe sprovođenje IT obuka kroz onlajn platforme radi osposobljavanja polaznika za zapošljavanje u IT sektoru, pružanje profesionalnog i karijerinog mentorstva polaznicima, obezbeđivanje praksi u IT kompanijama ili IT sektorima unutar kompanija koje bi omogućile polaznicima da steknu radno iskustvo u programskim jezicima za koje su obučeni.

Pružaoci obuka će moći da apliciraju za sprovođenje nastave do tri programska jezika.

Radi osiguravanja kvaliteta nastave, kao i raznovrsnosti nastavnih pristupa i metoda, pružalac obuke će moći da ima do 60 polaznika, odnosno najviše tri grupe od po 20 polaznika.

U okviru Programa prekvalifikacije za IT do sada je obučeno više od 2.000 polaznika, sa ciljem da kao budući junior programeri lakše pronađu posao u IT sektoru.

Javni poziv za izvođenje onlajn IT obuka objavljen je 17. avgusta i biće otvoren narednih mesec dana.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here