Od ponedeljka će prvi put Srbija imati nezaposlenost ispod 7,5 posto za drugi kvartal, najmanje u istoriji“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prema njegovim rečima, prvi put će nezaposlenost biti toliko niska, ispod 7,5 posto, jer su državne merepomoći bile osmišljene i napravile, kako kaže MMF, veliki efekat, pošto su važile samo za one koju nisu otpuštali radnike, pa su mnogi prijavljivali zaposlene.

“U Hrvatskoj je istovremeno zbog korone 55.000 novih nezaposlenih“, kazao je Vučić na Pinku.

Kako kaže, ekonomski država dobro stoji, i “ne treba niko da nam daje nam kredit, možemo da ih sami uzmemo na međunarodnom finansijskim tržištima po najpovoljnijim uslovima“.

“Penzionerima mogu da kažem da će imati ne samo očuvanje već i povećanje penzija koje neće biti beznačajno“, najavio je predsednik Srbije.

Usvojili smo švajcarski model i imali minimalnu inflaciju, tako da će biti novca za povećanje penzija, dodao je.

“Tražićemo uvećanje minimalca da bismo smanjivali razliku između bogatih i siromašnih”, rekao je Vučić u vezi sa pregovorima o minimalcu.

Takođe je najavio da će država tražiti da se uveća minimalna zarada u 2021. i da će pomoći poslodavcima kroz uvećanje neoporezivog dela osnovice, kako ne bi počeli da otpuštaju radnike.

Udar korona krize na našu privredu bio je značajno manji nego u drugim zemljama zahvaljujući merama države, objasnio je Vučić i podsetio da smo u drugom kvartalu na trećem broju po kretanju BDP-a, samo su Letonija i Finska ispred nas.

“Samo Srbija u okruženju ima procenu da će BDP rasti, pa nam je tako industrijska proizvodnja u periodu jun-jul porasla 0,4 posto imamo rast, u rudarstvu, elektroprivredi, dok istovremeno u BiH pad industrijske proizvodnje od 9,7 odsto”, rekao je Vučić.

1 KOMENTAR

  1. PENZIJE, NO NIKAD VEĆE?

    Toliko je isforsirao ΛV penzionere nebulozno povećanjima penzije da penzioneri su najugroženija i najveća grupacija u zemlji. Vođa potrebno bi bilo da vrati otete penzije, a ne da se razbacuje zaduženim parama za više od 15 milijarde evra i da laže sa povećanjem penzija. Njegovim neljudskim delovanjem i glumenjem, prosečne penzije (27.767,63 rsd , 236 евра) sa 70% pale su na 46% prosečne plate u javnom sektoru (59.740 rsd, 508,06 евра). Ovo su jedno od ogledala ekonomskog buma u zemlji kako se hvali vođa i ponavljaju to njegovi poltroni i klimoglavci (nadripremijer-ka i nadriministri). Lažima nikad kraja! Ne crkni madgarče (penzioneru) do zelene trave (do penzije koju uvećava “previše humani” ΛV)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here