Uskraćeni za kupanje u slanoj vodi uz šum morksih talasa, brojni Srbi su ovog leta svoj spas od vrućine, ali i pravu letnju avanturu pronašli u susednoj Bosni i Hercegovini. Rafting divljom Tarom ove godine izbor je mnogih. Ono što možete naći u komšiluku jeste pravi biser Evrope nalik američkom kanjonu Kolorada, adrenalinski spust čamcima koji vas nose brzim talasima kroz lepote.

“Svi naši pokušaji da negde odemo na odmor ove godine bili su bezuspešni, gde go smo želeli granice su bile zatvorene. Predlog prijatelja da odemo na rafting Tarom bila je poslednja solucija, ali ono što smo proživeli za tri dana u ambijentu kao što je kanjon Tare ne može se zameniti za deset dana na bilo kom moru”, kazala je za RINU, Marijana Klajić.

Foto: RINA

Kanjon reke Tare dugačak je 60 km i  po dubini drugi u svetu, a prvi u Evropi, adrenalinski spust rekom jeste pravi doživljaj.

“Ako dođete u mesecu maju na rafting – adrenalinski spust čamcima kada je vodostaj reke jako visok i nemilosrdan, deonicu od 20-ak kilometara na talasima Tare možete preći za neverovatnih pola sata ukoliko ste dobroj fizičkoj kondiciji kontinuirano sa ostalim članovima posade u čamcu veslate od starta do cilja. Ukoliko ne želite da svoj život prepustite slapovima i bukovima reke, u sigurnim rukama skipera (upravljča čamcem), mirnom i lagodnom vožnjom ovim prelepim krajevima možete se voziti 4-5 sati, i sagledati mnoge pećine, vodopade, retke vrste biljaka i životinja, odmoriti u kafićima pored reke, kao i skokovima sa stena visokih preko 6 metara”, rekao je Milomir Savić vlasnik kampa “Tri vodenice”.

Foto: RINA

Ono što ostavlja poseban pečat ovom izletu jeste odmor u kompleksima uklopljenim u ambijent prirode. Drvene kućice na dve vode pravljene od zimzelenog drveća,  borova ili smrče kojih ima u izobilju kanjona.

“Kada vas domaćini u ovom kraju dočekaju sa čašicom domaće rakije i krajičkim humorom, mislim da vas time kupe da ponovo dođete kod njih u goste, prispite u drvenim kućicama sa mirisom na smolu, ili uz muziku i uživate pored logorske vatre i to za nepunih 70 evra po osobi za četri dana zadovoljstva, to je pravi odmor”, dodala je Klajićeva.

Ako vas put navede sigurno da ne smete propustiti da obiđete i visove Maglića najveći vrh Republike Srpske, kao i Trnovačko jezero, Pješčane piramide i mnoge lepote ovoga kraja koje su na dohvat ruke.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here