Centar za monitoring i istraživanje izneo je projekcije rezultata izbora.

Prema projekcijama, lista “Odlučno za Crnu Goru! DPS – Milo Đukanović” ima 34,8 % dok lista oko Demokratskog front “Za budućnost Crne Gore” ima 32,7% glasova.

Koalicija “Mir je naša nacija” ima 12.5 odsto, “Crno na bijelo” 5,7% , Bošnjačka stranka 4.1 odsto, Socijaldemokrate 4.2, SDP – Jaka Crna Gora 3.1, Albanska koalicija Jednoglasno 1.1 odsto, Albanska lista 1.4 odsto, HGI 0.2 odsto, saopšteno je iz Cemija.

Kako su naglasili, rezultate treba uzeti sa rezervom jer još nije obrađen dovoljan procenat uzorka.

Predstavnica Centra za monitoring i istraživanje Maja Bjelić kazala je da je pravnom timu CeMI pristiglo više od 660 prijava nepravilnosti tokom danas održanih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori.

Bjelić je rekla da je CeMI obavešten o 667 nepravilnosti tokom parlamentarnih izbora.

Kako je saopšteno iz Cemija, rezultati se obraćuju veoma brzo te će se uskoro obratiti sa novim brojkama.

Prema sadašnjim rezultatima DPS je ostovjio 29 mandata, dok je lista “Za budućnost Crne Gore” osvojila 28 mandata.

Aleksa Bečić, odnosno koalicija “Mir je naša nacija” 12,5 odsto ili 10 mandata, a “Crno na bijelo” 5,5 odsto ili četiri mandata.

Za sada je jasno da će dve albanske partije dobiti po jedan mandat. SDP za sada ulazi u parlament, ali i dalje postoji šansa da budu ispod cenzusa.

Broj osvojenih mandata će varirati do konačnih rezultata.

Kako je saopšteno iz Cemija, gotovo je izvesno da će tri opozicione liste imati 41 mandat u skupštini. Parlament Crne Gore čini 81 poslanik.

Krivokapić: Desila se sloboda; Đukanović: Borba i dalje traje

Lider koalicije “Za budućnost Crne Gore” Zdravko Krivokapić obratio se javnosti.

On je poručio da su preliminarni rezultati pokazali da je “režim pao”.

Krivokapić je pozvao građane da ostanu kod svojih kuća i da ne izlaze na ulice.

Nela Savković Vukčević ispred DPS-a rekla je da je prema njihovim podacima obađeno 60% uzorka, i da DPS ima 37, 7 odsto glasova. Kako je navela, DPS će moći da formira vlast sa koalicionim partnerima i dodala da opozicija žuri sa proglašavanjem pobede, te da moli sve da zajedno sačekaju rezultate.

Funkcioner Demokratskog fronta Slaven Radunović rekao je da je “Berlinski zid pao u Crnoj Gori”, te da na osnovu 182.000 prebrojanih glasova

DPS ima 35,8 odsto, a lista ” Za budučnost Crne Gore” 36,02 odsto. Oni su za 23 sata najavili obraćanje za konačnim rezultatima.

Marko Milačić rekao je da je ovo “pobeda Crne Gore” i da će oni sa svojim partnerima graditi budućnost Crne Gore.

Lider liste “Za budućnost Crne Gore” Zoran Krivokapić je u svom drugom obraćanju građanima čestitao slobodu i rekao da je je “sutra nov dan u slobodnoj Crnoj Gori”.

Nešto posle ponoći oglasio se i lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović koji je rekao da njegova lista ima 30 mandata te da borba za većinu u parlamentu i dalje traje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here