Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Đukanović za poraz direktno optužuje Vučića i Srbiju

post-title


Predsednik Milo Đukanović našao je "krivca" za poraz svoje vladajuće koalicije na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori. Prstom je upro - u Srbiju.

Đukanović je izjavio da ne može precizno da kaže zašto je izborni rezultat takav kakav je nakon parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, ali je istovremeno optužio predsednika Srbije, Aleksandra Vučića za "jaku medijsko političku agresiju Beograda"

"Verujem da primećujete da od decembra, od usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti, imamo jaku agresiju medijsko političku iz Beograda prema Crnoj Gori", rekao je Đukanović u intervju za "Newsmax Adria."

Upitan od koga, Đukanović precizira: "Od svih, od manje više svih medija i svih političkih aktera i naravno, predsednika Vučića… Nije valjda da to treba otkrivati, on je davao podršku velikosrpskom nacionalizmu u Crnoj Gori, rekao je Đukanović I dodao da je na to upozoravao političke predstavnike.

Aktuelna politika Srbije i Vučić imaju problematične intencije, kaže on.

"Prva je da žele da se mešaju u unutrašnju politiku drugih država a duga je da pokušavaju da revitalizuju politiku velikosrpskog nacionalizma u regionu", rekao je Đukanović i dodao da je i jedno i drugo veoma pogrešno i veoma pogubno.

"Vučić se neodgovorno poigrava duhom iz boce", rekao je Đukanović ističući da je to duh 90-tih kada je, kaže, "taj isti duh pušten iz boce i kada je proizveo jednu jednu nepodnošljivu mržnju".

Ponavljati takvu grešku, kaže Đukanović, nakon nepunih 30 godina kasnije i "targetirati CG" kao što su tada "targetirani Hrvatska I Kosovo", kao i pretvarati Crnu Goru i Crnogorce u neprijatelje je izraz neodgovornosti.

To, tvrdi, svedoči da se vodi jedna retrogradna politika Beograda, prećutno podržana iz određenih centara, koju je Beograd shvatio kao priliku da reaktuelizuje i reši srpsko pitanje u regionu.

To, prema Đukanoviću, znači pokušaj izmene karaktera Crne Gore.

Na opasku da se priča da je njemu Vučić pomagao, Đukanović kaže:

"To tvrde oni koji su dobili instrukciju za to, jer je bilo potrebno zakamuflirati stvarnu misiju oficijelne politike Beograda, a to znači da za promenu vlasti stvori atmosferu gde bi Crna Gora postala deo planiranog srpskog sveta u trouglu Beograd - Republike Srpske I Podgorice".

Upitan da li će se to desiti, Đukanović kaže da neće, jer se, dodao je, izborni rezultati menjaju i vara se, kaže, svako ko misli da će ovaj izborni ishod da znači neko radikalno usvajanje svih onih rešenja u koje veruje "dosadašnja opozicija a očekivana buduća vlast".

Posle 30 godina Milo Đukanović više nije na vlasti u Crnoj Gori. Tačnije, još uvek jeste, ali većinu (koja je izabrana u nedelju) u novoj skupštini činiće opozicione koalicije.

Prema izbornim rezultatima koje je objavila Državna izborna komisija, DPS je osvojio 35,06 odsto, odnosno 143.548 glasova, a koalicija "Za budućnost Crne Gore" 32,55 odsto ili 133.267. Koalicija "Mir je naša nacija" osvojila je 12,53 odsto ili 51.297 glasova birača, "Crno na bijelo" 5,53 ili 22.649, a Socijaldemokrate 4,10 ili 16.769 glasova. Lideri tri pobedničke koalicije juče su dogovorili četiri principa saradnje, ali i ukidanje diskriminatorskih zakona i akata među kojima je i mesecima osporavani Zakon o slobodi veroispovesti.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar