Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Predškolcima nastava duplo duža nego osnovcima

post-title


Dok je nižim razredima osnovih škola nastava, zbog koronavirusa, ograničena na četiri časa od po pola sata, pripremna nastava za predškolce nije prilagođavana uslovima pandemije, pa je tako za njih i dalje obavezno da u predškolskim ustanovama provedu četiri sata i to bez obaveze nošenja maski. Broj predškolaca u grupama takođe nije striktno limitiran, pa tako postoje i slučaj da jedna predškolska grupa broji čak 40 učenika.

Osnovnim i srednjim školama Ministarstvo prosvete i tehnološkog razvoja poslalo je brojne instrukcije, dok su predškolske ustanove dobile samo opšte smernice, da bi konkretna realizacija ostala na lokalnim samoupravama.

Školama je dužina časova ograničena na 30 minuta, a učenici nižih razreda osnovnih škola imaju maksimalno četiri časa, što znači da u školi zajedno uz pauze između časova provedu maksimalno 2 sata i 20 minuta. Sa druge strane, predškolci su u obavezi da svakodnevno provedu četiri časa na pripremnoj nastavi.

Iako je Ministarstvo u predškolskim ustanovama dalo mogućnost da koriguju dužinu obaveznog školskog programa, to po rečima predsednice Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Bosiljke Jovanović gotovo niko nije uradio.

“Što se tiče vremena rada, rasporeda, nemam podatke da je tu išta izmenjeno”, kaže ona.

Kao dugogodišnji vaspitač objašnjava da se obrazovno-vaspitni program u predškolskim ustanovama obično organizuje tako da deca u klupama sede od 20 do 35 minuta.

“Deca sede kad su u pitanju zadaci koji to zahtevaju, dok se sve vreme vodi računa da se održi balans koji se postiže uz zadatke u kojima se radi na razvoju motorike”, objašnjava Jovanović.

U pojedinim grupana čak 40 predškolaca

Ovakva organizacija nastave po logici stvari zahteva i manje grupe nego u školama, što nije slučaj. Dok je u školama broj učenika u odeljenjima ograničen na maksimalno 15 đaka, preporuka Ministarstva je da grupe u predškolskim ustanovama imaju do 50 odsto dodasadašnjih kapaciteta. Ovakva organizacija nastave po logici stvari zahteva i manje grupe nego u školama, što nije slučaj. Dok je u školama broj učenika u odeljenjima ograničen na maksimalno 15 đaka, preporuka Ministarstva je da grupe u predškolskim ustanovama imaju do 50 odsto dodasadašnjih kapaciteta.

Nisu svi predškolci krenuli 1. septembra

Kao i prošlih godina, za predškolce u Srbiji ne postoji ni identično vreme polaska, obavezno je samo da traje devet meseci. Tako je obavezan program za šestogodišnjake u Kragujevcu počeo 1. septembra, dok će za one koji žive u Beogradu početi mesec dana kasnije.

Organizacija onlajn nastave se takođe razlikuje od mesta do mesta, pa su roditelji predškolaca na opštini Novi Beograd pozvani da odluče da li će njihova deca ići u predškolske ustavnove ili će nastavu pohađati onlajn.

“S obzirom da Vaše dete u ovoj godini pohađa pripremni predškolski program, koji je obavezan u trajanju od 4 sata dnevno u toku 9 meseci, molimo roditelje koji budu želeli da povuku decu iz vrtići na duži ili kraći period jave vaspitačima”, navodi se u porukama koje je PU na Novom Beogradu poslala roditeljima.

“U takvoj situaciji biće organizovana onlajn komunikacija i realizacija pripremnog predškolskog programa sa Vama i decom. Molimo da Vašoj odluci obavestite vaspitače”, dodaje se u ovoj poruci.

Janković navodi, da po njenom saznanju, to nije slučaj sa svim vrtićima u Srbiji, pa neki od njih onlajn nastavu nisu ni ponudili kao opciju.

Nova.rs je već pisala o tome da se roditelji pojedinih predškolaca žale da preventivne mere nisu dovoljno pojašnjene i da se pojedine preporuke koje važe za prvake ne odnose i na decu u predškolskom programu.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar