Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Ambasada SAD o spomeniku Četiri vere - Čačak je svet

post-title


U okviru kampanje "Vi ste svet" koju vodi ambasada SAD-a u Srbiji promovisan je i video spot o spomeniku Četiri vere koji se nalazi u Čačku.

https://youtu.be/6Fau1cP2VLM

Nakon Prvog svetskog rata, ženska sekcija „Udruženja rezervnih oficira i ratnika“ (FIDAC) u Čačku, predvođena učiteljicom Milevom – Micom Obradović, brinula je o veteranima iz rata i porodicama ostalim iza njih. Posebnu brigu poklanjale su održanju grobova vojnika, bez obzira na to sa čije strane su pali. „Sve su to nečija deca“, bila je rečenica koja je kratko i jednostavno objašnjavala zbog čega nisu razdvajale „naše“ i „njihove“.

Nakon šest godina velikih napora, 1934. je nastao spomenik jedinstven u celom svetu: svi pali ratnici našli su se u zajedničkoj grobnici gde će počivati u miru, pokopavajući pritom mržnju i gorčinu nastalu u sukobu. Na četiri strane spomenika postavljena su četiri simbola različitih vera: pravoslavni i katolički krst, Davidova zvezda i islamski polumesec, koji obeležavaju večni dom više od 900 ratnika iz Srbije, Češke, Ugarske, Austrije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Vojvodine, Nemačke, Bugarske, Italije, Moravske, Galicije i Bukovine. Ovaj veličanstveni simbol pomirenja nas zauvek podseća da smo možda u prošlosti delili tugu… danas sigurno delimo san o svetu u kome ćemo živeti sutra. Vi ste svet Ambasada SAD odaje priznanje vama koji sanjate snove čitavog sveta



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar