Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević istakao je da je osnovno obrazovanje u Srbiji obavezno i da se zalaže za obaveznost srednjeg obrazovanja. Povodom napisa koji su se pojavili na nekim društvenim mrežama da će biti zabranjeno školovanje dece koja nisu vakcinisana, kao i da će biti oduzimana od roditelja Šarčević je ocenio da je reč o pogrešnim interpretacijama njegovih izjava, koje su izvučene iz konteksta.

Možda nekome smeta što se u vreme pandemije virusa kovid 19 pokazalo da je obrazovnje jedan od segemanata društva u kom su postignuti dobri rezultati i veliki nivo organizovanosti, ocenio je ministar.

Prema njegovim rečima, očigledno je postojala „zlonamerna politička potreba da se manipuliše izrečenim i da se kao izjava ministra navede nešto što nikada nije rečeno“.

Dobro je poznato da je osnovno obrazovanje obavezno i da se zalažem da se zakonskim izmenama omogući da i srednje obrazovanje bude, takođe, obavezno. S druge, strane vakcinacija je civilizacijska tekovina i to je nešto što regulišu zakoni iz oblasti zdravstvene zaštite, a ne iz oblasti obrazovanja, rekao je ministar.

Šarčević je, takođe, podsetio da porodične odnose, uključujući odnos deteta i roditelja reguliše Porodični zakon po kome postupaju centri za socijalni rad koji nisu u nadležnosti Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

On je naglasio da niko ne može da zabrani detetu školovanje.                           

Pravo deteta na školovanje je ne samo ustavno već i univerzalno pravo, nešto što garantuje i Konvencija o pravima deteta. Niko nikada nije pominjao da će bilo kome u bilo kojim uslovima biti zabranjeno školovanje, istakao je ministar.

Ministar je podsetio da je u o oblasti obrazovanja i vaspitanja odgovornost učenika i roditelja regulisana članovima Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja (ZOSOV). U tom zakonu, između ostalog, navodi se da je roditelj, odnosno drugi zakonski zastupnik deteta, odgovoran, između ostalog i „da poštuje pravila ustanove“.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here