Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



U Gradskoj biblioteci u Čačku otvorena izložba umetničkih fotografija "U izolaciji"

post-title


Izložba umetničkih fotografija Foto saveza Srbije (FSS) pod nazivom „U izolacijiˮ otvorena je u četvrtak, 10. septembra u Galeriji Biblioteke. Postavku čini 80 radova izabranih među desetostruko više primljenih na konkurs FSS koji je organizovan tokom trajanja vanrednog stanja zbog pandemije virusa korona.

Potreba da se fotografski zabeleži trenutak u do sada neviđenim uslovima za vreme trajanja izolacije bila je jaka, pa izloženi radovi reflektuju sa kakvim osećanjima se nosila populacija. Za čitanje tj. procenu tih ličnih fotografskih priča punih straha, strepnje, ali i nade bio je zadužen stručni žiri koji su činili članovi Umetničkog saveta FSS: Milan Živković, Geza Lenart, Imre Sabo, Milenko Savović, Aleksandar Kelić i Dragoslav Ilić.

Izložbu je otvorio Milenko Savović, majstor fotografije, član Umetničkog saveta FSS i član foto grupe Format iz Čačka.

„Ova ideja je nastala u kritičnim okolnostima kada su počele da se odlažu i gase neke aktivnosti Saveza koje su godinama imale svoj tok. Odlučili smo da napravimo virtuelni konkurs sa virtuelnom izložbom, ali onda smo ipak rešili da najbolje fotografije materijalizujemo i da ih odštampamo. Konkurs je trajao šest nedelja i svake nedelje je jedan od članova žirija vršio selekcijuˮ, kazao je Savović dodavši da je ovaj vid saradnje između Foto saveza Srbije, Biblioteke i Grada izuzetno važan.

Iložbu prvog ranga prema pravilniku o izložbama u FSS „U izolacijiˮ prati i istoimeni katalog sa kratkim zapisima članova žirija koji su vršili nedeljne selekcije prispelih radova. Osim pregleda, oni daju stručne savete i hrabre učesnike konkursa da budu još bolji i kreativniji.

U muzičkom delu programa nastupio je akustik trio „Gospođica Zmajˮ.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar