Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Ministarstvo prosvete apeluje: Ne fotografišite i snimajte decu u školama

post-title


Ministarstvo prosvete uputilo je apel roditeljima da ne fotografišu i ne snimaju neovlašćeno decu u školama, „jer je snimanje maloletnih lica bez saglasnosti roditelja zabranjeno i povlači krivičnu odgovornost“.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, „u javnosti se pojavila netačna informacije da građani upućuju Ministarstvu prosvete predstavke sa neovlašćenim snimcima učenika kao dokazima da postoje nesavesni đaci, nastavnici i roditelji koji se ne pridržavaju propisanih epidemioloških mera u školama“.

 O nepoštovanju epidemioloških mera u školama i domovima građani se obraćaju direktno Ministarstvu prosvete, prosvetnoj inspekciji, ali i preko Кontakt centra republičkih inspekcija Vlade Srbije. Do sada je upućen mali broj takvih predstavki i ni jedna nije sadržala neovlašćene snimke ili fotografije – navodi se u saopštenju.

Ministar prosvete Mladen Šarčević naveo je da je jedini dostupan i dovoljan alat resornog ministarstva prosvetna inspekcija.

– Međutim, radi se na prevenciji, odnosno, savetnici školskih uprava posećuju škole, a redovno se održavaju i aktivi direktora osnovnih i srednjih škola. Za slabosti koje se primete najpre se daju opomene. Taj model je dao dobre rezultate i škole su dobro reagovale – rekao je Šarčević.

Dodao je da je „u toku prošle nedelje bilo devet opomena u sistemu od oko 2.000 ustanova, a ove nedelje nijedna“, kao i da su podaci o malom broju zaražene dece dobar pokazatelj da može da se nastavi sa primenom ovog modela nastave.

Kako se navodi u saopštenju, Ministarstvo prosvete nema mehanizam da spreči da pojedini roditelji obilaze škole i neovlašćeno snimaju decu i škole, ali da „nesavesno postupanje svih učesnika u obrazovno-vaspitnom procesu u pogledu poštovanja epidemioloških mera predstavlja povredu radne obaveze zaposlenog, odnosno, povredu obaveze učenika i povlači disciplinsku odgovornost“.

Za nesavesne direktore predviđene su i najstrože mere poput razrešenja.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar