Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Srbija kao nekada ostaje budna zbog NBA-a: Jokić sa svojim Denverom igra sedmi meč protiv Klipersa (TV Arena sport 03h)

post-title


Los Anđeles Klipersi ili Denver Nagitsi?

Sve do nedelje uveče, odgovor većine stručnjaka i “običnih” ljubitelja košarke glasio bi - Klipersi. Iako ni protiv Dalasa u prvom kolu, ni protiv Denvera u polufinalu, nisu imali kontinuitet kakav se u ovoj fazi sezone očekuje od ekipe sa neskrivenim najvišim ambicijama.

Ekipe koju predvodi dvostruki MVP finala Kavai Lenard, koja u Polu Džordžu ima još jednog višestrukog Ol stara, a sa klupe je predvodi osvajač šampionskog prstena sa Bostonom, Dok Rivers. Ah, da, tu su takođe Lu Vilijams i Montrez Herel, prošlosezonski i aktuelni nosilac titule najboljeg šestog igrača u ligi.

Problem Klipersa je što su posle nekompletnog Dalasa natrčali na ludu družinu iz planina Kolorada, koja kao da ne haje za prognoze analitičara (ESPN-ov panel glasao je 19:0 za tim iz Los Anđelesa), ni za sve ono što piše u obimnim knjigama NBA rekorda - šta “sme” da se uradi, a šta je, pak, “nemoguće”. Ili gotovo nemoguće.

Kada je u prvom kolu protiv Jute od 1:3 u pobedama stigao do 4:3, Denver je postao 12. tim u istoriji NBA lige koji je napravio takav preokret. OK, s vremena na vreme može da se omakne bilo kome.

Ali, šta ako Nagitsi pobede i u majstorici, pa još jednom odu dalje uprkos deficitu od 1:3? E, onda će postati prvi tim koji je takav podvig napravio DVA puta u okviru istog plej-ofa.

Za razliku od njih, Klipersima kao da je luzerski mentalitet pustio korenje u DNK kodu franšize, pa su pred finalom Zapada zastali kao armija divljana pred ledenim zidom Sedam kraljevstava u seriji “Igra prestola”.

Klipersi nikada u istoriji nisu otišli dalje od polufinala konferencije, a u situacijama kada su imali meč lopte za plasman u finale, za sada su na učinku od 0-7! Protiv Denvera su - za sada! - propustili dve takve prilike, pre pet godina protiv Hjustona, kada su ih predvodili Kris Pol i Blejk Grifin, prokockali su vođstvo od 3:1, a dva puta u ranijem periodu bili su poraženi u majstoricama polufinala.

Ubedljivom pobedom u četvrtoj utakmici (96:85), Klipersi su najavili da ovog puta neće dozvoliti takve kikseve, ali onda su peti i šesti meč izgubili, uprkos vođstvu od 16, odnosno 19 poena razlike. Druga poluvremena tih utakmica Denver je dobio ukupnim rezultatom 131:84, uključujući tu 64:35 u nedelju, kada je izjednačio na 3:3.

Ako bi se gledao samo učinak Nikole Jokića i Džamala Marija u ta dva druga poluvremena, maltene bi i tada Denver bio bolji od protivnika (rezultat bi bio 82:84)... I, šta je to zbog čega sastav pod komandom Majka Melouna igra najbolje baš onda kada je priteran leđima uza zid?

“Ne znam”, u svom stilu je odgovorio Jokić reporterki ESPN, neposredno posle šeste utakmice.

Jedan od razloga svakako je to što za razliku od Klipersa, Nagitsi ne osećaju psihološki pritisak. Drugi je kvalitet, odnosno majstorstvo igrača, koji će nakon ovog plej-ofa sigurno biti (još) cenjeniji nego pre njega.

Nikola Jokić u ovoj seriji beleži 25,8 poena, 12 skokova i 5,5 asistencija po meču, uz 53 odsto šuta iz igre i sjajnih 41 odsto za tri poena. Na drugoj strani je Kavai Lenard sa 26 poena, devet skokova, 5,8 asistencija i 2,3 ukradene lopte, uz ukupan šut iz igre 48 odsto i 36 odsto za tri poena. Čak i ako Denver bude slavio u majstorici, srpski centar neće odmah dobiti superstar-tretman kakav uživa Lenard, ali će mu biti vrlo blizu.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar