Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Neprilagođena brzina glavni uzrok nesreća, šta će saobraćajna policija da preduzme

post-title


Nakon avgusta, kada smo zaista imali dobro stanje bezbednosti u saobraćaju, u poslednjih nekoliko dana dogodio se veliki broj teških saobraćajnih nezgoda u kojima su 24 osobe izgubile život, navodi Vladimir Vida iz Uprave saobraćajne policije. Naglašava da će biti pojačana kontrola saobraćaja i da je važno da vozači shvate da je neophodno da poštuju pravila i da se ponašaju odgovorno i zbog sebe i zbog drugih.

Vladimir Vida je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, naveo da je na putevima širom Srbije povećan broj vozila.

Ovo je period godine kada je povećan broj vozila na našim putevima i kada su sve kategorije učesnika u saobraćaju na putevima – od motociklista pa do poljoprivredne mehanizacije. Nakon avgusta kada smo zaista imali dobro stanje bezbednosti u saobraćaju u poslednjih nekoliko dana dogodio se veliki broj teških saobraćajnih nezgoda u kojima su 24 lica izgubila život", navodi Vida. 

Objašnjava da ne postoji posebna starosne kategorije koja izaziva nezgode, ali, kako kaže, mladi su najrizičniji.

"U svakom slučaju rizičniji su svakako mladi, jedan od razloga je i taj što je dužina trajanja probne vozačke dozvole produžena do 21 godine", objašnjava gost Jutarnjeg dnevnika

Upozorava roditelje da kontrolišu svoju dece, da im ne dozvoljavaju da upravljaju vozilima bez vozačke, da ih uče da poštuju propise i da se ponašaju u skladu sa pravilima.

Gost Jutarnjeg dnevnika navodi da je zbog produženog rada kafića i noćnih klubova organizovano dosta akcija u cilju otkrivanju vozača koji su pod dejstvom alkohola baš u noćnim satima.

"Saobraćajna policija usmerava svoje aktivnosti u skladu sa situacijom. Kad su počeli kafići i klubovi da rade duže i mi smo organizovali specifične akcije usmerene na otkrivanje vozača koji su pod dejstvom alkohola baš u noćnim satima. Nije sada bilo ovde nekih nezgoda da su izazivali vozači u alkoholisanom stanju, još će se istragom utvrditi. Prevashodno je tu neprilagođena brzina – prebrza vožnja", objašnjava Vida. 

Navodi da se udesi dešavaju i na auto-putevima gde nema direktnog suočeljavanja vozila.

"Iako su auto-putevi, ako pogledamo broj pređenih kilometara najbezbednije saobraćajnice, ipak zbog velikog intenziteta saobraćaja i velikih brzina, kada dođe do sudara, uglavnom budu teške posledice. Novoizgrađeni putevi kod nas su zaista u skladu sa evropskim standardima, međutim, imamo dosta stare infrastrukture i zato često, kada vozač izleti sa kolovoza, udara u drvo ili neki objekat, što ne sme da se događa", ocenjuje Vida.

Dodaje da je bilo dosta udesa i u zaustavnim trakama.

"To je jedna situacija koja zaista mora da se promeni. Prošla godina je takođe bila tragična. Pre nekoliko dana, dve osobe su izgubile život zbog udara u kamion koji je bio zaustavljen u zaustavnoj traci", objašnjava Vida.

Dodaje da ginu mladi ljudi i da mnogo više treba uraditi na prevenciji.

"Mladi su skloni rizičnom ponašanju, konzumiranju alkohola i psihoaktivnih supstanci, ali saobraćajna policija sprovodi niz preventivnih akcija koje se odnose upravo na mlade vozače  – od akcije matura za učenike završnih razreda srednje škole, preko akcije 'Život za mlade vozače' u saradnji sa Novakom. I zaista, mnogo, mnogo više treba uraditi na prevenciji", apeluje Vida.

Na pitanje koliko je pandemija psihološki uticalao na vozače, gost Jutarnjeg dnevnika odgovara da se veliki broj vozača sada ponaša kao da su nakon ukinutog vanrednog stanja  ukinuti i propisi o bezbednosti saobraćaja. 

"Sada na ulicama imamo situaciju da veliki procenat njih ne koristi sigurnosni pojas, što pre nije bio slučaj, da znatno više njih koristi mobilne telefone tokom vožnje. Prošle godine je kažnjeno više od 60.000 vozača na našim putevima zato što su koristili telefon za vreme vožnje. I to je jedan od prekršaja koji je očigledan, vide ga i drugi građani i mi insistiramo na sankcionisanju tog prekršaja", rekao je Vida.

Odgovarajući na pitanje o povećanom broju kamera u prestonici, gost Jutarnjeg dnevnika navodi da one nisu tu radi kažnjavanja već bezbednosti na putevima.

"Povećan je broj kamera, ali nama zaista nije cilj da napišemo što više već nam je cilj da dobijemo dobre vozače, dobre učesnike u saobraćaju, da bezbednost na našim putevima bude što bolja", objašnjava Vida.

Navodi da se tokom vikenda zbog povratka naših građana sa godišnjih odmora očekuje veliki broj vozila na putevima i apeluje na vozače da krenu na vreme i da prave češće pauze. 

Naglašava da će biti pojačana kontrola saobraćaja, i da je važno da vozači shvate da je neophodno da poštuju pravila i da se ponašaju odgovorno i zbog sebe i zbog drugih. 

"Dosta je i radova na našim putevima, što je dodatni razlog za pažnju. Krenite na put na vreme, odmorni, poštujte sve propise, pre svega ograničenje brzine. Mi ćemo angažovati sve radarske uređaje za kontrolu brzine kretanja jer zaista moramo da sprečimo da se dogode neke teže saobraćajne nezgode", zaključio je Vida.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar