Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



U Čačku kontrolisano više od 10.000 objekata

post-title


Kovid-19 je, u velikoj meri, odredio i rad inspekcijskih službi u Čačku. Tokom vanrednog stanja, od 15. marta do 6. maja, u kontroli primene mera koje je propisala Vlada Srbije, bili su angažovani gotovo svi radnici Gradske uprave za inspekcijski nadzor, kao i pripadnici Komunalne milicije. Igor Krivokapić, načelnik ove GU navodi da su za inspektore u tom periodu i dani vikenda bili radni, jer je dnevno kontrolisano po 200 objekata raznih delatnosti. Pored toga, zaposleni u toj upravi svakodnevno su pomagali u podeli obroka i lanč paketa Crvenog krsta ugroženim sugrađanima. Za vreme vanredne situacije komunalni milicioneri pomagali su i radnicima obezbeđenja Opšte bolnice…

Podsećajući da je, u skladu sa naredbom Gradskog štaba za vanredne situacije, njihova obaveza u prvom periodu bila kontrola rada ugostiteljskih objekata, Krivokapić kaže da su, sa svakom novom uredbom i odlukom, inspektori dobijali nove obaveze. Kontrolisali su poštovanje velikog broja propisanih mera: zabranu okupljanja u javnim zatvorenim prostorima, ograničen rad restorana, kafića, trgovinskih objekata, kladionica, kretanje u parkovima i na javnim površinama… Nova situacija nametnula je i donedavno potpuno nezamislive poslove, poput kontrole koja se odnosi na zabranu prisustva većeg broja ljudi na sahranama… – Angažovali smo svih 43 zaposlena u našoj upravi, komunalne, građevinske, prosvetne, turističke, inspektore zaštite životne sredine i za lokalni prevoz i puteve. Radili smo i vikendima, a radno vreme je bilo do ponoći. Za nas nije važila preporuka rada od kuće, jer je rad na terenu suština našeg posla. Prema našim procenama, izvršili smo kontrolu u više od 10.000 objekata na gradskom i seoskom području: ugostiteljskih, trgovinskih, frizerskih, kozmetičkih, objekata za priređivanje igara na sreću… Pored navedenih poslova, inspektori i komunalni milicioneri građanima su dostavljali rešenja sanitarne inspekcije o samoizolaciji. Uručili smo oko 400 takvih rešenja, a kontrolu poštovanja ove more radili su pripadnici Policijske uprave – navodi neke od podataka načelnik gradskih inspektora.

Igor Krivokapić, načelnik GU za inspekcijski nadzor (foto: Caglas.rs)

Prema njegovim rečima, većina građana poštovala je mere propisane tokom vanrednog stanja, bila odgovorna i disciplinovana.

– Nije bilo većih problema, iako su inspektori, pogotovo u početku primene mera, zaticali pojedince koji nisu potpuno poštovali mere. Posle intervencije inspektora i komunalnih milicionera, uočeni nedostaci su otklanjani. U nekim slučajevima nije se poštovao policijski čas i tada smo obaveštavali Policijsku upravu, tako da su oni preduzimali dalje mere, u skladu sa njihovim ovlašćenjima – kaže Krivokapić, ali naglašava da su pre svega, inspektori savetovali i upozoravali građane, a sankcije su bile samo u slučajevima kada nije bilo druge mogućnosti i kada upozorenja nisu dala rezultate.Sada, iako je povoljnija epidemiološka situacija, još su na snazi brojne mere. Inspektori rade „opuštenije“, ali su i dalje angažovani na kontroli primene Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti (stupila na snagu 28. avgusta) i naredbe Ministarstva zdravlja o zabrani okupljanja na javnim mestima (od 29. avgusta). U skladu sa Aktom Vlade Srbije, u mnogim kontrolama rade zajedno sa predstavnicima MUP-a i republičkim sanitarnim i inspektorima rada.

– Zbog nepoštovanja propisanih mera sanitarna inspekcija je naložila četiri mere za otklanjanje nedostatka ugostiteljskim objektima (koji su radili i posle 1 sat posle ponoći, kako je propisano) i jednu meru zabrane korišćenja prostora, a istom ugostiteljskom objektu pisana je prekršajna prijava. U njemu je bio mnogo veći broj lica, nego što je to propisano. Taj ugostiteljski objekat je, naime, zatvoren.

U periodu vanredne situacije, od 3. jula do 24. avgusta, zbog nepoštovanja propisanih mera GU za inspekcijski nadzor podnela je šest krivičnih prijava. Zbog krivičnog dela nepostupanja po zdravstvenim propisima za vreme epidemije krivična prijava podneta je protiv vlasnika zatvorenog bazena, kao i protiv vlasnika ugostiteljskih objekata, jer nisu poštovali meru ograničenja radnog vremena. Krivokapić navodi i nedavni slučaj kada grupa gostiju u jednom ugostiteljskom objektu inspektorima nije dozvolila kontrolu i tada je intervenisala policija, koja je privela tri osobe u policijsku stanicu.

Na pitanje da li su inspektori kontrolisali i privatne zabave, koje su se i za vreme vanredne situacije veoma često organizovale po selima i vikend naseljima, na koje su više puta ukazivali i članovi Radnog tima za praćenje korona virusa u Čačku, načelnik GU za inspekcijski nadzor Igor Krivokapić kaže da to nije bila nadležnost njegove uprave, jer su se one organizovale u privatnim kućama, tako da je to bila nadležnost policije i republičkih sanitarnih inspektora.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar