Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Ko krene na planinu Jelicu - ne može da se izgubi: Staza zdravlja dužine 16 kilometara dobija elektronske markacije (FOTO)

post-title


Čačak - Planina Jelica, biser, oko koga se otimaju s jedne strane Čačak, a sa druge Dragačevo, uskoro će biti opremljena najmodernijim digitalnim putokazima.
Udruženje žena „Evgenija”, zajedno sa vrednim Jeličankama, profesorkama, radnicama i domaćicama, naumile su da srede i obeleže šumsku stazu zdravlja preko planine Jelice od manastira Ježevica do Grujinih livada u dužini od 16 kilometara.

„Ideja nam je da pored toga napravimo i stazu za planinski biciklizam, koja bi išla od Gradine od arheološkog nalazišta na Jelici, pa sve do Troglava sa prelepim pogleda na Dragačevo, kao i na moravsku dolinu”, rekla je za RINU Katarina Spasojević, predsednik MZ Ježevica.

Foto: RINA

Stazu obeležavaju licencirani inženjeri i biće opremljena najsavremenijim elektronskim putokazima kao i za planinski biciklizam i manje izletište na vrhu planine.

„Pratiće i GPRS sistem, takoda ćete moći putem telefona u svakom trenutku u šumio da se snađete, kao i da vidite gde se nalazite”, kazala je Spasojević.

Meštani smatraju da je ova eko staza važna, kako za zdravlje, tako i za seoski turizam ovog kraja koji je u povoju.

Foto: RINA

„Pre svega da to bude, radi zdravlja, a i da se uključi kad se na Grujinim livadama sredi izletište da i selo ima koristi od svega toga”, rekla je RINU, Danijela Joksić predsednica Udruženja žena „Evgenija”,

Idejni tvorac ekološke putanje preko planine Jelice Nataša Vujašević, kaže da je staza bez većeg uspona, te je pogodna za ljude koji nisu u kondiciji, a i za razne pešačke ture edukativnog karaktera, takođe smatra da je pogodnost ta što se može primeniti u školama kroz nastavu obaveznih fizičkih aktivnosti gde se jedan deo nastave održava kumulativno kroz izlete.

Foto: RINA


Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar