Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Na današnji dan oslobođen Gornji Milanovac od fašizma: Naš je dug da se sećamo i da poštujemo žrtve

post-title


Danas je, polaganjem venaca na spomenik „Sloboda“ na Trgu Kneza Mihaila, obeležena 76.godišnjica oslobođenja rudničko-takovskog kraja od fašizma.

Na simboličnoj ceremoniji, organizovanoj u skladu sa epidemiološkim merama, vence su položili Jadranka Dostanić, zamenica predsednika opštine Gornji Milanovac, predstavnici Vojske Srbije, predstavnici opštinske organizacije Saveza boraca NOR-a, kao i predstavnici Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Foto: RINA

Vladimir Jovanović, član Udruženja Saveza boraca NOR-a 1941-1945 je savremenik dosta događaja, čak i Sabora boraca-na trgu gde su se postrojavali borci, gde je u stroju bilo po hiljadu ljudi.

„ Dolazili su pripadnici Sekcije boraca iz brigada koje su učestvovale u oslobođenju Milanovca, iz Beograda uglavnom, tako da je to bila jedna svojevrsna manifestacija. Na žalost, sve ih je manje među živima, svega nekoliko desetina, oni polako odlaze u večnost kao naši slavni ratnici, naš je dug da se sećamo, da poštujemo žrtve, kako one koji su poginuli u direktnim borbama za oslobođenje, tako sve one koji su stradali na drugim stratištima", priča sa setom Jovanović.

Iako okolnosti ne dozvoljavaju da se Dan oslobođenja svečanije upriliči, članovi pomenutih organizacija, uz podršku lokalne samouprave, potrudili su se da podsete na važnost današnjeg datuma, čuvajući od zaborava naše pretke koji su položili živote za slobodu svoje otadzbine.

Zahvaljujući hrabrosti srpskih boraca u Drugom svetskom ratu, od 17.septembra 1944.godine, Gornji Milanovac je slobodan grad.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar