Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Ambasador SAD Entoni Godfri posetio Čačak (FOTO)

post-title


NJegova Ekselencija, Ambasador SAD Entoni F. Godfri, danas je posetio Čačak. Zajedno smo odali počast zemnim ostacima pohranjenim u Spomen kosturnicu poginulim ratnicima od 1912—1918. godine, ili kako mi Čačani volimo da kažemo, Spomenik ratnicima četiri vere, podignutom 23. septembra 1934. godine.

Ovde je sahranjeno više od 900 ratnika, koji su poginuli na području Čačka, za vreme Balkanskih i Prvog svetskog rata.
Na spomeniku su uklesani simboli četiri verske zajednice: pravoslavne, katoličke, islamske i jevrejske i on predstavlja jedinstven primer poštovanja prema ratnicima svih nacija i religija. Poštovanja u ratu, ali i u miru.
Nemci su, zauzevši Čačak u Drugom svetskom ratu, naredili da se sa spomenika uklone dva simbola - islamski polumesec i Davidova zvezda.
Čačani su naravno, ove simbole vratili na mesto koje im pripada i osećamo veliki ponos, što se ovaj spomenik nalazi u Čačku, jer to mnogo govori o nama, našim precima, ali je i snažna poruka generacijama koje dolaze.

Na groblja se ne gleda samo kao na kraj života, već i kao na početak večnosti. Taj početak večnosti, gde se četiri simbola spajaju, izgradile su naše majke i zbog toga im treba reći veliko „Hvala“.

Ovo je spomenik protiv rata, spomenik, koji treba da pomiri sve ljude, pa čak i ako su bili neprijatelji i da ih makar u smrti ujedini.

Nj.E. ambasador SAD u Srbiji gospodin Entoni Godfri ovom prilikom posetio je Gradsku biblioteku gde su ga zajedno sa dočekali narodni poslanici Milica Dačić, Biljana Jakovljević i Marko Parezanović koji je izjavio da je veliko zadovoljstvo što su ugostili gospodina Godfrija u divnoj Gradskoj biblioteci.

Razgovarali smo o modelima jačanja prijateljstva naše dve zemlje, sa posebnim osvrtom na istorijske činjenice vezane za Prvi i Drugi svetski rat koje nas spajaju. Upoznao sam ambasadora sa malo poznatim informacijama vezane za misiju Halijard, kao i za humanitatnu misiju SAD u Čačku sa kraja Prvog svetskog rata. Složili smo se da je saradnja u oblastima kulture i ekonomije najbolji način za obnavljanje dobrih odnosa koji su pokvareni krajem prošlog veka, rekao je Parezanović.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar