Gornji Milanovac – Pre dva dana započeti su radovi koji predhode oslikavanju crkve Svete Trojice u Gornjem Milanovcu. Kako do sada ovaj Hram nikada nije oslikavan, čitav poduhvat je od velikog značaja, kako za sveštenstvo tako i za sve građane Gornjeg Milanovca. Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac, posetio je danas milanovačku crkvu i razgovarao sa protonamesnikom Draganom Đoremom i protojerejem Miodragom Anđelićem.

„Iako je Miloš Obrenović 1862. godine završio izgradnju crkve Svete Trojice, unutrašnjost do sada nikada nije oslikavana “ rekao je ovom prilikom Kovačević i naglasio „Na nama, na današnjoj generaciji je da uradimo kompletno oslikavanje crkve i da promenimo kompletnu stolariju, kako bi ovo kulturno delo sačuvali za buduće generacije. Svedoci smo da ove godine, zbog ograničenog putovanja van granica, imamo mnogo veći broj turista koji posećuju brojna mesta u Srbiji i smatramo da, osim kulturno – istorijskog i verskog značaja koji naš Hram ima, postoji i ogroman turistički potencijal i da je sada pravi trenutak da se ovaj posao završi. U najskorije vreme sazvaću Privredni savet i zamoliti Klub privrednika da se sastanemo i zajednički iznađemo najbolje rešenje kako bi u narednih 6 meseci uspeli da završimo ovaj veliki projekat“ naglasio je Kovačević.

Foto: RINA

Protonamesnik Dragan Đorem kaže da se oslikavanje crkve Svete Trojice radi uz blagoslov episkopa Žičkog Justina i da su današnje generacije počastvovane jer imaju Božiji blagoslov da završe ono što su Miloš Obrenović i naši preci iz ovog kraja započeli.

U toku su veliki pripremni radovi, koji podrazumevaju pripremu zidova i nanošenje odgovarajuće podloge kako bi umetnici mogli već krajem oktrobra da započnu oslikavanje kao i zamenu stolarije. Ukupna vrednost radova je 2.169.352,00 dinara.

„Molimo sve vernike, blagočestivi narod Gornjeg Milanovca i okoline, da uzmu učešće u ovome budući da svaki prilog koji prinesemo i dajemo našoj crkvi, jeste dar Bogu Gospodu, kome se molimo da svima višestruko vrati u duhovnim darovima. Oslikavanja fresaka po kvadratnom metru košta 140 evra. Osim vernika, pozivamo i privredu da pomogne, a zahvaljujemo se predsedniku opštine koji je obećao da će lokalna samouprava u značajnoj meri pomoći realizaciju ovog projekta“ istakao je protonamesnik Dragan Đorem.

Površina koja će biti obuhvaćena oslikavanjem je oko 500 metara kvadratnih, pa za ovu namenu je neophodno obezbediti 70.000 evra.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here