U prvom polugodištu ove godine, neto priliv stranih direktnih investicija (SDI) u Srbiju iznosio je 1,5 milijardi EUR, odnosno visokih 6,7% bruto domaćeg prozivoda, objavljeno je u najnovijem izveštaju Ministarstva finansija o tekućim makroekonomskim kretanjima.

Pored široke rasprostanjenosti po delatnostima, sve je veća geografska diversifikacija priliva SDI, piše u dokumentu.
Sedmogodišnja evroobveznica u vrednosti dve milijarde evra emitovana u maju 2020, kako se precizira, zabeležena je kao snažan priliv portfolio investicija.

U izveštaju se, takođe, navodi da je bruto domaći proizvod zemlje u prvih šest meseci pao za 0,8%, kao direktna posledica smanjenja privredne aktivnosti u drugom tromesečju zbog primene zdravstvenih mera usled epidemije koronavirusa.

U prvoj polovini godine, deficit tekućeg računa platnog bilansa iznosio je 1,3 mlrd EUR, i manji je za 166,2 mil EUR u odnosu na isti period 2019.
Deficit na računu robe i usluga je iznosio 2,1 mlrd EUR u posmatranom periodu i na međugodišnjem nivou je ostao gotovo nepromenjen, odnosno niži je za 8,6 mil EUR.

Interesantan je podatak da je u spoljnotrgovinskoj razmeni usluga ostvaren suficit od pola milijarde evra, što je gotovo za trećinu više nego u uporenom lanjskom periodu.
Tome je najviše doprineo rast suficita u IKT uslugama, ali i manji pad izvoza turističkih usluga od uvoza.
Lični transferi novca iz inostranstva bili su manji za 22,5% u odnosu na isti period 2019, prema podacima iz izveštaja Ministarstva finansija.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here