Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Ovo je Kovid protokol ABA lige!

post-title


Pandemija Kovid 19 virusa paralisala je sve sfere života, uključujući i sport. Mnogi pokušavaju da pronađu rešenje da se sportske manifestacije što bezbednije održe, za sada bez publike, otrkiva MaxBet sport. Posebne izazove imaju međunarodne lige pošto klubovi moraju neprestano da putuju. Sa ovakvim izazovom se suočava košarkaška ABA liga koja po planu treba da počne 2. oktobra.

ABA liga trenutno treba da reši problem vlasničke strukture što se očekuje u najskorijem periodu, a onda je potrebno organizovati utakmice u što bezbednijim uslovima. Upravo iz tog razloga čelnici ABA lige su već spremili predlog Kovid protokola u koji je MaxBet sport imao uvid.

U dokumentu od sedam strana, prva stavka je pravljenje Kovid radne grupe koja bi imala osam članova. Tri predstavnika ABA lige i predstavnika iz svake zemlje učesnika. Ova grupa bi imala zadatak da redovno kontroliše epidemiološku situaciju kao i da se napravi popis nadležnih bolnica radi lakše organizacije u slučaju bolesti.

Pored toga biće napravljena grupa u kojoj bi bila po dva predstavnika iz svakog kluba (Tim menadžer i osoba odgovorna za epidemiološku situaciju u klubu).

Za početak sastanci ovih grupa biće organizovani na nedeljnom nivou kako bi se procenila situacija. Uz sve pomenuto biće izrađeni ABA epidemiološki lični upitnici koji će da se popunjavaju svaki put pred putovanje nekog kluba.

Kao što je istaknuto, svaki klub ima osobu odgovornu za epidemiološku situaciju s kojom liga može direktno da komunicira i bude u stalnom kontaktu.

Posebna stavka su naravno putovanja.  U tom delu se ističe da je obavezna redovna dezinfekcija autobusa kome će biti zabranjeno usputno zaustavljanje. Iz tog razloga je na klubovima da obezbede dovoljnu količinu hrane i vode za kompletan put. Igrači i stučni štab će morati da mere temperaturu pre ulaska u autobus a praviće se evidencija u slučaju da neko ima povišenu telesnu temperaturu.

Rigorozan će biti i boravak u hotelu, pošto prema ovom dokumentu igračima bi bio zabranjen odlazak u područja za velnes, vežbanje i kafić hotela. Svaki igrač će morati da ima masku ako boravi van svoje sobe, a tim će imati poseban ulaz u hotel ako za to postoje uslovi. Uz to biće smanjen protok osoblja hotela u delu gde borave igrači.

Što se tiče dolaska u dvoranu i aktivnosti u samoj dvorani, svi će morati da imaju maske osim igrača, sudija i stručnog štaba dok su na terenu, a dok su u zajedničkim prostorijama svi moraju da imaju maske.  Igrači oba tima će morati pre ulaska u dvoranu da mere temperaturu, a uz to postojaće vremenska razlika dolaska timova u dvoranu.

Naravno publike neće biti, a dvorane će biti podeljene u tri zone.

Za kraj ističemo i najbitniji deo protokola. Testovi. Svi članovi tima moraće da imaju negativan PCR test (ne stariji od 72 sata) pred svaku utakmicu regionalnog takmičenja. Evo kako to izgleda u samom dokumentu.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar