Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Šta se sve desi u telu 10 minuta pošto popiješ šolju kafe

post-title


Mnogi ne mogu da započnu normalno dan bez šoljice omiljene kafe, uvereni da je upravo ona način da se razbude i dobiju potrebnu energiju. A evo šta se zaista dešava.

Kao što se morfijum veže na endrofinske receptore, kofein se veže za adenozinske receptorima u mozgu, sprečavajući biohemijsku fazu od koje se osećate umorno.

Kofein povećava nivo adrenalina što rezultira povećanim brojem otkucaja srca i bržim protokom krvi kroz telo, a istovremeno sprečava da se dopamin ponovo apsorbuje u vaš sistem što mu omogućava da duže vreme ostane u mozgu, zbog čega se duži period osećate pozitivno.

Upravo ovo zadržavanje dopamina je ono što često pokreće mozak da poželi više kofeina. Što više kafe pijete, formira se više adenozinskih receptora, što znači da bi možda trebalo popiti više kafe kako biste ostali budni nego kada ste tek počeli da je pijete u mladosti, prenosi BigThink.

Šta se događa u telu  nakon ispijanja kafe?

Prvih 10 minuta kofein ulazi u vaš krvotok i širi se po celom telu, prouzrokujući porast krvnog pritiska i broja otkucaja srca.

Nakon 20 minuta kofein se veže na adenozinske receptore, neutralizujući umor. Nivo dopamina povećava se i zadržava, što stvara osećaj da treba biti oprezan i usredsređen.

Posle 30 minuta  rad nadbubrežnih žlezda se ubrzava i stvara se više hormona. Tokom tog vremena, zbog proširivanja zenica, vid može da postane oštriji.

Već posle 40 minuta telo počinje da proizvoditi više serotonina, što poboljšava rad neurona unutar kičmene moždine, što dovodi do poboljšane koordinacije i snage mišića.

Četiri sata kasnije metabolizam se ubrzava, zbog čega se brže sagoreva energija. Telo tokom tog perioda počinje da razgrađuje i nataložene masti.

U roku od šest sati kafa je prošla kroz vaš organizam i verovatno ćete osetiti potrebu za mokrenjem. Iz tela će do tada izaći približno polovina količine kofeina koji ste uneli u organizam.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar