Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Vučić: Braneći svoj integritet Srbija brani temelje Ujedinjenih nacija

post-title


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se danas na sastanku Generalne skupštine UN na visokom nivou, povodom obeležavanja 75. godišnjice Ujedinjenih nacija.

Vučić poručio da Srbija odbranom svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta brani i međunarodno pravo i temeljne principe na kojima počivaju Ujedinjene nacije. On je naglasio da Povelja UN treba da bude "ustav" savremene međunarodne zajednice i skup osnovnih principa, koji regulišu međunarodne odnose i procese u međunarodnoj zajednici.

"Nažalost, na kraju 20. veka, mi smo u Srbiji iskusili unilateralne mere i akcije, koje su podrivale i dovele u pitanje efikasnost multilateralizma i mehanizama međunarodne saradnje, kao i samo međunarodno pravo. Privreme institucije u Prištini proglasile su nezavisnost jednostranim aktom i prekršile Rezoluciju UN 1244, ozbiljno minirajući na taj način bezbednost Srbije i regiona u celini", istakao je Vučić u video obraćanju na sastanku Generalne skupštine UN na visokom nivou, povodom obeležavanja 75. godina od potpisivanja Povelje UN.

On je podsetio da je Srbija potpuno opredeljena za pronalaženje kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije.

Poručio je da Srbija vodi odgovornu politiku i ulaže napore da sačuva interese svojih građana i regionalni mir i stabilnost.

"Odbranom suvereniteta i teritorijalnog integriteta, poštujući Rezoluciju 1244 Srbija brani i međunarodno pravo, Povelju UN, ali i konačno autoritet Saveta bezbednosti", naglasio je predsednik Republike.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar