Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Jedna od najstarijih građevina u Čačku dobija novo ruho: Rekonstrukcija zgrade Starog načelstva (FOTO)

post-title


Čačak - U neposrednoj blizini konaka Jovana Obrenovića iz 1835. godine, najstarije stambene zgrade u Čačku, na kojoj je sačuvan grb dinastije, jedini u Srbiji, nalazi se zgrada Okružnog načelstva, koju danas nazivamo Staro načelstvo.

Danas se u zgradi Starog načelstva nalaze Međuopštinski istorijski arhiv u Čačku, prostorije koje koristi služba računovdstva za sve ustanove kulture u Čačku, kao i kancelarije, depoi i Galerija Narodnog muzeja u Čačku. Sve do 1967. godine zgradu Starog načelstva koristio je sud. Od 1968. godine u zgradu se najpre useljavaju Arhiv i Muzej, koji je 1980. godine otvorio i svoju Galeriju za povremene izložbe.

„Sredstva koja se ulažu u obnovu fasade i rekonstrukciju krova, sa dekorativnom rasvetom, učiniće da ovaj biser arhitekture u samom centru grada zasija sjajem kakav grad zaslužuje. On je naveo da će se radovi na celokupnom objektu uskoro nastaviti“, rekao je gradonaćlenik Čačka, Milun Todorović.

Inače, zgrada Starog načelstva počela je da se zida 1875, a radovi su završeni 1878. godine. Rukovodilac radova bio je čačanski industrijalac Ferdinand Kren, zajedno sa zidarom Jevremom Savićem. Zgrada je akademski projektovana. Prizemlje je obrađeno rustikom, a klasicističko rešenje vidi se iz ritmičkog rasporeda prozorskih otvora. Konzervatorski radovi izvođeni su 1975–1976. a sečenje zgrade i izolacija od vlage 1998. Uvođenje novih električnih instalacija rađeno je 1998–1999, prepokrivanje krova, postavljanje oluka i menjanje prozora 2001. godine. Zgrada Starog (Okružnog) načelstva proglašena je 1979. godine za kulturno dobro od velikog značaja.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar