Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Program "Svetlopisi" održan u Gradskoj biblioteci ,,Vladislav Petković Dis" u Čačku

post-title


Program ,,Svetlopisi"  ogranka Vukove zadužbine u Čačku održan je danas u Maloj sali Gradske biblioteke ,,Vladislav Petković Dis". Na ovaj način promovišu se izdanja Vukove Zadužbine koja je osnovana sa ciljem čuvanja kulturne baštine.

Program je počeo odavanjem počasti profesoru Miodragu Matickom, višegodišnjem predsedniku skupštine Vukove zadužbine, koji je učestvovao u pokretanju obnovljene ,,Danice" i time doprineo očuvanju ovog nacionalnog blaga.

Foto: Infopress

Ovo je prvi put da se program organizuje bez Matickog, ali će biti u duhu njegovog dela, istakao je predsednika UO Vukove zadužbine, prof.dr Boško Suvajdžić.

Vukova Zadužbina osnovana je sa zadatkom negovanja kulturnog i duhovnog identiteta, jezika i pisma. Zbog toga poseban značaj ima njena izdavačka aktivnost, koja se na ovaj način promoviše, rekao je upravnik Vukove zadužbine, Slavko Vejinović.

Publikacija ,,Mladi čuvari srpske narodne kulture" daje doprinos Vukovom delu kroz one na kojima ostaje zadatak očuvanja kulturnog identiteta.

,,Predstavljam zbornik literarnih radova učenika Moravičkog okruga koji je stigao čak do dijaspore u Francuskoj. To je pravo leksičko bogatstvo u ovom vremenu otuđenja," naglasila je urednica publikacije ,,Mladi čuvari srpske narodne kulture", Olivera Krupež.

Za muzički deo programa pobrinuli su se Sanja Perovanović i Aleksandar Smrekić.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar