Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće u subotu 26. septembra svečanom otvaranju Gorskog aerodroma u selu Pranjani.

Foto: GZS/RINA

Aerodromski kompleks sagrađen je na mestu gde su, 1944. godine jedinice Draže Mihajlovića uz pomoć meštana spasili više od 500 savezničkih pilota. Kompleks se prostire na 17,6 hektara, gde je pista dugačka 650 a široka 60 metara. Memorijalni objekat, posvećen slavnoj Misiji Halijard, izgrađen je u obliku aviona sa raširenim krilima, pored koga će se nalaziti i drvored za razgledanje i šetnju ovim istorijskim proplankom čija uloga je decenijama skrivana od strane komunističkog režima.

Inače, meštani suvoborskih sela, uputili su prijateljsko pismo predsedniku Sjedinjenih Amerikih Država, Donaldu Trampu, s pozivom da ih poseti u prvoj odgovarajućoj prilici. Oni u pismo navode da srpski i američki narod ne mogu i neće biti neprijatelji, a da je obnovljeni aerodrom, mesto gde treba da jedni drugima ponovo pruže ruku prijateljstva.
Pismo je uručeno ambasadoru Amerike u Srbiji Entoni Godfriju, koji je nedavno boravio u Čačku, i koji je obećao da će pošiljku isporučiti direktrno predsedniku u ruke.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here