Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Gledaoci rijalitija zameniće dan za noć – kada počinje primena novog pravilnika

post-title


Savet Regulatornog tela za elektronske medije odlučio je da napiše pravilnik kojim će vreme emitovanja rijaliti programa biti ograničeno od 11 uveče do 6 ujutru. Član Saveta REM-a Slobodan Cvejić kaže za RTS da REM time ne vrši nikakvu cenzuru, već da se staje na put tome da se takvim programima "normalizuju neka ponašanja koja nisu normalna". Rijaliti programi u Srbiju su stigli pre više od deset godina, a od tad su, čini se, stvari izmakle kontroli. Psovke, uvrede, pretnje smrću, golotinja, scene eksplicitnog nasilja i seksa. I sve to pod maskom zabave, uz opravdanje "narod to traži" i "rijaliti programi postoje svuda u svetu".

Rijaliti programi u Srbiju su stigli pre više od deset godina, a od tad su, čini se, stvari izmakle kontroli. Psovke, uvrede, pretnje smrću, golotinja, scene eksplicitnog nasilja i seksa. I sve to pod maskom zabave, uz opravdanje "narod to traži" i "rijaliti programi postoje svuda u svetu".

Pravilnik REM-a o ograničavanju vremena prikazivanja rijalitija se odnosi na "rijaliti programe prisilnog okruženja". Cvejić objašnjava da su to emisije tipa "Zadruga", "Parovi", "Farma" – gde određeni broj učesnika zatvorite u određenom objektu i prostoru, oni nemaju prava izlaska napolje i njihov se život odvija u takvim okolnostima.

"Bitno je napraviti distinkciju u odnosu na rijaliti programe humanitarnog karaktera i zabavnog", navodi Cvejić.

Objašnjava da pre stupanja na snagu ovaj dokument mora da prođe određenu proceduru.

"Ono što je do Saveta REM-a i do kancelarije REM-a će brzo biti urađeno, mi smo doneli odluku. Kancelarija će uraditi relativno brzo taj pravni deo posla, pogotovu jer već postoji preporuka o vremenu emitovanja. Propisi kažu da kada se donosi jedan takav podzakonski akt on mora da prođe javnu diskusiju i mora da dobije mišljenje nadležnog ministarstva i to su delovi procesa koje ćemo sačekati neko vreme", rekao je Cvejić.

Dodao je da je do REM-a da organizuje tu javnu dikusiju, ali da nemaju uticaja na to koliko dugo će ministarstvu trebati da da svoj odgovor. "Ja računam da do kraja godine sve to može da bude okončano", kaže Cvejić.

Ukazao je da je osnovni razlog zašto se donosi ovakva odluka to što dosadašnje preporuke niko nije poštovao.

"Od onog što piše u preporukama se ništa ne poštuje, vidimo tu niz postupaka koji su za prekršajno ili krivično gonjenje, praksa je stalnog pojavljivanja takvih scena i vrlo negativnog uticaja ne samo na mlade, nego na celo stanovništvo, jer se na taj način normalizuju neka ponašanja koja nisu normalna", istakao je Cvejić.

Naglasio je da se na takav način normalizuje da neko nekoga vređe, da se to svaki dan gleda i da počinje da se dešava i na ulici i u svakodnevnom životu.

"Samo onaj ko je naivan može da ne pomisli da takve stvari imaju uticaj i na skandal između generala policije i pevačice ili neke druge oblike nasilja na javnim mestima, jer ljudi osećaju da se to svaki dan dešava pa pređu preko toga", dodao je Cvejić.

Na pitanje mogu li gledaoci da razlikuju u tim programima glumu i realnost, Cvejić kaže da taj program u osnovi ne spada u umetnički u kome se neke situacije glume.

"Ja ne znam da li se pravi scenario, nekada kada pogledam neki od tih sadržaja imam utisak da je to sve fingirano i granica do koje će se ići u konfliktu, ali mnogo puta je ta granica pređena. Bilo je sitacija u kojima su stizale prijave REM-u, ali se radilo o snimku koji je kružio internetom, a REM nema nikakvu nadležnost nad tim", rekao je Cvejić.

Dodao je da ne veruje da gledaoci mogu uvek da razlikuju šta je tu gluma a šta ne, kao što ni su životu ne mogu uvek da razlikuju glumu i manipulaciju od realne emocije.

"Mentalno zdravlje je ključna reč u ovoj priči. Kakva je to zabava? To je ista zabava kao kada deca malteretiraju životinje ili kada neko kasnije sprovodi vršnjačko nasilje. Ovakvim programima se takvo ponašanje normalizuje i to je ono što treba zaustaviti", zaključio je Cvejić.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar