Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Mediji kriju da je misiju Halijard organizovao general Draža Mihajlović

post-title


Duže od pola veka general Draža Mihailović bio je satanozovan u srpskoj javnosti, a poštovaoci njegovog lika i dela nazivani gibaničarima, ekstremistima i "veliko-srbijancima". Draža je 2015. godine rehabilitovan odlukom Višeg suda u Beogradu i vraćena su mu građanska prava, a sve zbog nefer suđenja koje su komunisti sproveli, brutalne likvidacije i uništavanja posmrtnih ostataka. Partizanski i Ravnogorski pokret su izjednačeni zakonom iz 2004. godine. Iako se poslednjih godina javnost u Srbiji oslobađa ovih komunističkih i anti-srpskih mantri i dalje postoji prećutno ignorisanje zasluga Jugoslovenske vojske u otadžbini(JVuO).

Tako se u medijima gotovo ne izgovara ime Draže Mihailovića tokom obeležavanja godišnjice misije Halijard, iako je on lično najzaslužniji za njeno sporvođenje, zbog čega je 1947. godine posthumno odlikovan od strane američkog predsednika Harija Trumana.

Pranjani, Galovića polje

RTS je tako izvešavajući u Dnevniku 2 o godišnjici operacije "Vazdušni most"(Halyard Mission) naveo da su se srpski seljaci organizovali i spasavali savezničke pilote. Srpski seljaci tog vremena bili su važan deo ove hetojske akcije, ali je potpuno nemoguće da su se sami organizovali. Postoje brojni dokazi da je akciju organizovao upravo general Mihailović sa svojim Ravnogorskim pokretom(JVuO). Zbog toga je na kraju krajeva i odlikovan od strane Amerikanaca.

General Mihailović sa savezničkim pilotima

Godišnica operacije Halijard do pre nekoliko godina nije čak ni obeležavana, a teško da je previše ljudi u Srbiji uopšte znalo da se ona ikada i održala. To samo govori koliko su zarad političkih razloga skrivane činjenice koje svakako idu u prilog srpskog naroda, a posebno su mogle biti iskorišćene i mnogo ranije u svrhu jačanja srpsko-američkog prijateljstva.

Danas, 76 godina kasnije, ne postoji nijedan razlog da se od javnosti skrivaju ove, ali i mnoge druge istorijske činjenice vezane za podvige Ravnogorskog pokreta u drugom svetskom ratu. Posebno to ne sme da radi javni servis. Baš kako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao juče u Pranjanima, moramo prestati da se delimo kao narod i moramo pamtiti herojstvo i Partizanskog i Ravnogorskog pokreta.

Bratoubilački rat doneo je mnoge strašni zločine na svim stranama, što bi srpskom narodu morala da bude velika lekcija za budućnost, a nikako razlog za nove podele. To je razlog više da se kao država hvalimo činjenicom da smo imali čak dva antifašistička pokreta u Drugom svetskom ratu, a ne da se stidimo da o tome govorimo ili da iz nekih političkih razloga umanjujemo značaj jednog ili drugog. Posebnu odgovornost u tome imaju mediji, a pre svega javni servis.

MediaPortal



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar