Danas je ubedljivo slavio na Drugom čačanskom polumaratonu i izazvao simpatije svih Čačana. Evo zanimljive priče o Stenliju Kiprutiju.

Na šaci leve ruke ima samo palac. Ostalim prstima platio je cenu svoje hrabrosti – iz pakla građanskog rata u Keniji spasao je, sada već davne 2007. godine gotovo sigurne smrti našu maratonku Oliveru Jevtić i njenog trenera Slavka Kuzmanovića.

“Četiri prsta su mi odsekli mačetom. Osvetili su mi se što sam moje prijatelje Srbe izvukao na sigurno kad je život u Keniji bio jeftina roba – izjavio je svojevremeno Stenli Kipruti.

Olivera Jevtić i Slavko Kuzmanović su 2012. godine Blicu ispričali šta se sve dešavalo te 2007. za vreme sukoba u Keniji.

– Bili smo u Eldoretu u Keniji, blizu granice sa Ugandom, gde je Olja trenirala za maratonsku trku u Pekingu. U tom kampu bilo je puno atletičara, među njima i Stenli – seća se Slavko Kuzmanović.

Olivera se pripremala za Olimpijadu, a Kenija za izbore. Borba za vlast bila je povod plemenima da zarate.

– Zavladao je haos. Ulice su bile prekrivene leševima. Gledali smo kako pobunjenici u crkvu uvode žene i decu i žive ih spaljuju – priča Olivera.

Posledice mačete
Posledice mačete

Pokušali su Olivera i Slavko da se izoluju od ratne strahote, nadajući se da će užas brzo proći.

– Hteli smo da odemo na trening, ali nam Stenli nije dao. Rekao je da se sprema pokolj. Na atletsku stazu su upali neki ratnici i ubili njihovog zemljaka, atletičara, olimpijskog prvaka – pričala je tada srpska maratonka.

Više vremena za čekanje nije bilo. Trebalo je pobeći, ali kuda?

– Stenli nas je poveo mračnim ulicama Eldoreta, potom kozjim stazama kroz šumu. Metar po metar smo se probijali iz vatrenog obruča dok nismo stigli na bezbedno. U Najrobiju nas je čekao avion koji je obezbedila srpska diplomatija. Stenli se vratio nazad – nastavlja Slavko.

Tek kasnije saznali su šta se desilo sa njihovim spasiocem.

– Pobunjenici su saznali da sam izvukao dvoje belaca. Zarobili su me. Izgubio sam prste… Naredne godine osvojio sam zlatnu medalju na svetskom prvenstvu hendikepiranih atletičara u Indiji – prepričava Stenli Kipruti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here