Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Ovo je priča o Stenliju Kiprutiju, pobedniku 2. Čačanskog polumaratona - Davne 2007. spasao Oliveru Jevtić pa mu za kaznu odsekli prste

post-title


Danas je ubedljivo slavio na Drugom čačanskom polumaratonu i izazvao simpatije svih Čačana. Evo zanimljive priče o Stenliju Kiprutiju.

Na šaci leve ruke ima samo palac. Ostalim prstima platio je cenu svoje hrabrosti - iz pakla građanskog rata u Keniji spasao je, sada već davne 2007. godine gotovo sigurne smrti našu maratonku Oliveru Jevtić i njenog trenera Slavka Kuzmanovića.

"Četiri prsta su mi odsekli mačetom. Osvetili su mi se što sam moje prijatelje Srbe izvukao na sigurno kad je život u Keniji bio jeftina roba - izjavio je svojevremeno Stenli Kipruti.

Olivera Jevtić i Slavko Kuzmanović su 2012. godine Blicu ispričali šta se sve dešavalo te 2007. za vreme sukoba u Keniji.

- Bili smo u Eldoretu u Keniji, blizu granice sa Ugandom, gde je Olja trenirala za maratonsku trku u Pekingu. U tom kampu bilo je puno atletičara, među njima i Stenli - seća se Slavko Kuzmanović.

Olivera se pripremala za Olimpijadu, a Kenija za izbore. Borba za vlast bila je povod plemenima da zarate.

- Zavladao je haos. Ulice su bile prekrivene leševima. Gledali smo kako pobunjenici u crkvu uvode žene i decu i žive ih spaljuju - priča Olivera.

Posledice mačete
Posledice mačete

Pokušali su Olivera i Slavko da se izoluju od ratne strahote, nadajući se da će užas brzo proći.

- Hteli smo da odemo na trening, ali nam Stenli nije dao. Rekao je da se sprema pokolj. Na atletsku stazu su upali neki ratnici i ubili njihovog zemljaka, atletičara, olimpijskog prvaka - pričala je tada srpska maratonka.

Više vremena za čekanje nije bilo. Trebalo je pobeći, ali kuda?

- Stenli nas je poveo mračnim ulicama Eldoreta, potom kozjim stazama kroz šumu. Metar po metar smo se probijali iz vatrenog obruča dok nismo stigli na bezbedno. U Najrobiju nas je čekao avion koji je obezbedila srpska diplomatija. Stenli se vratio nazad - nastavlja Slavko.

Tek kasnije saznali su šta se desilo sa njihovim spasiocem.

- Pobunjenici su saznali da sam izvukao dvoje belaca. Zarobili su me. Izgubio sam prste... Naredne godine osvojio sam zlatnu medalju na svetskom prvenstvu hendikepiranih atletičara u Indiji - prepričava Stenli Kipruti.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar