Deo DS koji je organizovao izbore u Demokratskoj stranci objavila je sinoć da je za novog predsednika stranke izabran glumac Branislav Lečić, kao i još pet potpredsednika.

Na konferenciji za novinare je rečeno da su glasali članovi 105 opštinskih odbora i da je izlaznost bila 72,6 odsto, a konačni rezultati biće proglašeni u roku od 48 sati i potom verifikovani na izbornoj skupštini.

Kako su saopštili iz ove frakcije DS, na Starom gradu nasilno je prekinuto glasanje, a osim tog incidenta, sve je proteklo u redu.

Ovo je festival demokratije, svi koji su se osećali kao demokrate, mogli su da glasaju, ne samo oni koji su platili članarinu. Ovo je dan kada se obnavlja demokratija – rekao je Lečić.

On je pozvao da se sve demokrate ujedine i budu zajedno u ovom poduhvatu.

– Krajnje je vreme da se bavimo problemima građana. Mislili su da će da unište DS, ali ova stranka je pokazala da je žilava. Ovo je za mene velika pobeda i najveća uloga, odigraću je onako kao što sam radio na sceni. Uspešno – poručio je Lečić.

Prema njegovim rečima, stranka je resetovana i kreće od nule.Okupljenima se zatim obratila predsednica Organizacionog odbora Vida Ognjenović.

Imam gorak ukus u ustima i neprijatano osećanje zbog današnjeg incidenta. To je bio neobičan nastup, svojstven drugim strankama. Taj postupak najbolje opravdava zašto smo se razdvojili. Trebalo bi da se stide oni koju su naručili skidanje table u Nušićevoj – rekla je Ognjenović.

Kako kaže, Demokratskoj stranci sada sledi formiranje Skupštine.

Pored Lečića, DS je dobio pet potpredsednika – to su Vojislav Janković, Petar Radojčić, prof. dr Milica Slijepčević, prof. dr Dragoslav Šumarac i Jovana Jovanović.

Ranije danas, bivši poslanik DS Balša Božović rekao je da je na izborima koji organizuje deo DS došlo do incidenata i da su polomljene kutije i pocepani listići, a da su fizički napadnute članice izborne komisije DS na Starom gradu.

Božović je na Tviteru za te napade optužio potpredsednicu DS Draganu Rakić koja to, prema njegovim navodima, radi u ime predsednika stranke Zorana Lutovca.

Tabla sa nazivom Demokratska stranka uklonjena je ispred centrale te stranke u Nušićevoj ulici i promenjena je brava na vratima prostorija stranke.

Video snimak na kojem se vidi kako nepoznata osoba skida tablu objavio je na Tviteru Božović.

On je napisao da “Zoran Lutovac i Dragana Rakić uklanjaju poslednje tragove sa centrale DS” i upitao “u čije ime ovo rade i za čiji račun”.

Ove izbore nisu priznali Zoran Lutovac i sadašnje rukovodstvo stranke.

“Mala grupa bivših i sadašnjih funkcionera stranke pokušava da organizuje izbore kršeći Statut Demokratske stranke i služeći se nelegalnim i nelegitimnim metodama, zloupotrebljavajući pristup centrali Demokratske stranke u Nušićevoj ulici”, navodi se u saopštenju DS.

I dok je Lečićeva struja objavila rezultate današnjeg glasanja, druga strana je uputila dopis Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave u kome, kako kažu, u skladu sa zakonom traže da se novo rukovodstvo ne upiše u registar političkih stranaka.

DS sad praktično ima dva predsednika, Zorana Lutovca i Lečića, a koji je legitiman i legalan – tek će biti predmet sporenja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here