Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Slava čoveku koji je za života postao svetac: "Dani patrijarha Pavla" po peti put održavaju se u Čačku (FOTO)

post-title


Čačak – Na kablarskoj steni više Ovčar Banje, u crkvi manastira Blagoveštenje na čijem nadvratku stoji da je oslikana drevne 1601. godine, i u porti bogomolje, danas su održani peti „Dani patrijarha Pavla”, u slavu čestitoga pastira Srpske pravoslavne crkve Gojka Stojčevića (Kućanci u Slavoniji 1914 – Beograd 2009), koji se ovde zamonašio daleke 1947.

Najvažnije je da u našim dušama i srcima nosimo našu crkvu, manastire i ličnost patrijarha Pavla, i krst hristoljublja. Što se više približimo tom krstu bićemo bolji ljudi, a naša deca srećnija – kazao je u pozdravnom slovu, na otvaranju, gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Foto: RINA

Zbog epidemije, ovogodišnji Sabor održan je u izmenjenim okolnostima. Počeo je Svetom arhijerejskom liturgijom koju su u manastirskoj crkvi služili otaca Savo, sekretar episkopa žičkog, sveštenik Dragan Gaćeša, prota iz Pavlovog rodnog sela Kućanci kod Donjeg Miholjca, i čačanski sveštenik Milan Filipović.

Zatim su, po običaju proglašeni pobednici drvorezbarske kolonije „Krst patrijarha Pavla”, za koju su učeni i samouki umetnici priložili rukom načinjene pravoslavne krstove od izabranog drveta.

Foto: RINA

Ove godine prvi put imamo dvojicu pobednika jer je ocenjivačka komisija, preglasavanjem, zaključila da dva krsta zaslužuju tu čast. NJihovi autori su Nikola Aranđelović iz Čačka i Stojan Topalović iz Lučana. Oni su zaslužili da se ponose o ovom Krstovdanu, na svečanosti priređenoj u slavu čoveka koji je za ovozemaljskog života potao svetac - kaže za RINU profesor dr Drago Milošević iz Čačka, začetnik ovog Sabora koji ima svoje ogranke u svim srpskim zemljama, Kućancima, Gacku, Nikšiću i Prizrenu.

Patrijarh Pavle je u godinama Drugog svetskog rata, kao bogoslov boravio u manastiru Vujan kod Čačka, iskušavao se i lečio od teške bolesti, u to vreme izdeljao drveni krst posvećujući ga spasenju duše Isusove i posle dve godine prešao u monaški red, a postrig mu je Blagoveštenje gde je svake godine dolazio do kraja ovozemaljskog veka, uvek o Petrovdanu i Usekovaniju Svetog Jovana, na svoj imendan.

Foto: RINA

Ove godine, zbog virusa, „Dani patrijarha Pavla” neće sadržati predviđeni koncert crkvenih horova, ali je umesto toga, po rečima profesora Miloševića, uspostavljena internet stranica posvećena „Danima patrijarha Pavla” a do kraja godine iz štampe će izaći i godišnji časopis posvećen ovoj svetkovini.

Na saboru pojali članovi crkvenog hora „Slovo ljubve” iz Čačka, a prigodno posluženje pripremile su monahinje Blagoveštenja koje je odskora ženski manastir.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar