Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Ovo je plac koji su meštani Suvobora poklonili predsedniku Vučiću: Sa tog mesta pogled puca na srpsku istoriju, Ravna Gora i aerodrom kao na dlanu

post-title


Gornji Milanovac - Plac od 25 ari, koji su meštani Pranjana u subotu poklonili predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, sa željom da im postane komšija nalazi se na suvoborskom visu, na koti Mramor. Parcela ima nevorovatan pogled, pre svega, na srpsku istoriju gde se u daljini vidi Ravna gora i Gorski aerodrom sa kojeg je Draža Mihajlović komandovao spasavanjem savezničkih pilota.

Foto: RINA

„Zahvaljujući predsedniku Pranjani su ponobo dobili svoja krila, naša sreća što ponovo iammo aerodrom u čast naših junačkih predaka je zaista velika. Komad zemlje je nešto najvrednije što možemo da u damo, jer suvoborski seljak se najteže odrče svoje dedovine koja je natopljena junačkom krvlju i znojem predaka, iskopana rovovima“, rekao je Radoljub Janković iz Pranjana za RINU.

Sa istog mesta pogled puca ka Takovu gde se kao sa dlana vidi selo Koštunići, Teočin, deo Brezne, Brajići, planinski visovi Poloma, dok sa druge strane se jasno vidi selo Gojna Gora, Družetići a nazire se deo Šiljkovice na čijim obroncima je Miloševo rodno selo, Dobrinja.

Foto: RINA

Inače, zemljište je vlasništvo porodice Starčević, koji za nju nisu želeli nikakvu naknadu. Parcela se nalazi u predivnom ambijentu, okružena stoletnim borovima a može joj se prići iz dva pravca, makadamskim putem od reke Dučine ili uz Tolića kosu.

„Čast nam je da predsedniku Srbije podarimo taj plac, čuli smo da je rekao da će ga iskoristiti u najbolju svrhu, u interesu Pranjanaca, ali kako bilo da bilo naša porodica dala je to od srca, sa željom da jednog dana bude naš komšija”, kaže Miroslav Starčević.

Radi se o veoma časnoj i vrednoj porodici, koja se bavi proizvodnjom čuvenog rolovanog suvoborskog kajmaka, prerađujući dnevno nekoliko hiljada litara planinskog mleka.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar