Otvaranjem izložbe “Mija Aleksić – biti glumac”, autora Bobana Stefanovića u Gornjem Milanovcu su počeli Dani Mije Aleksića.

Uz fotografije i plakate, koje su nastale tokom snimanja brojnih Mijinih pozorišnih, filmskih i televizijskih uloga, postavku čine i lične stvari koje je porodica Mije Aleksića ustupila za ovu izložbu.

Postavka je realizovana je u saradnji sa porodicom Mije Aleksića, Narodnim pozorištem u Beogradu, RTS-om, Jugoslovenskom kinotekom, Narodnim muzejom Kragujevac i Muzejom pozorišne umetnosti Srbije.

U proteklih sedam godina izložbu su mogli da vide posetioci najvećih filmskih i pozorišnih festivala u Srbiji, kao i u okruženju (Pula, Hrvatska), podsećaju iz gornjomilanovačkog kulturnog centra.

Model manifestacije je utvrđen nakon višegodišnjih istraživanja karijere našeg velikog umetnika i sadrži nekoliko oblasti savremenog stvaralaštva: pozorišnu, filmsku, likovnu, vizuelnu i muzičku umetnost, ali i oblasti kulturnog nasleđa koje se odnose na otkrivanje, prikupljanje, istraživanje i dokumentovanje ove građe, kažu u Kulturnom centru.

Od brojnih programima koji će biti realizovani do 9. oktobra u okviru manifestacije “Dani Mije Aleksića” izdvajaju se projekcija filma “Čovek iz hrastove šume” (2. oktobar / 20 sati) i predstavu “Nečista krv” (7. oktobar / 19 sati) u produkciji Narodnog pozorišta iz Beograda.

Gordanu Kičiću ovogodišnjem dobitniku nagrade “Mija Aleksić – biti glumac”, priznanje će biti uručeno u subotu 3.oktobra u 19.00 sati na svečanoj projekciji filma “Realna priča”. 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here