Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Od početka godine više od 5.000 požara u stambenim objektima, koji su najčešći uzroci

post-title


Od početka godine u Srbiji je zabeleženo 10.500 požara, od čega je oko 5.500 požara registrovano u stambenim i drugim građevinskim objektima. Iz Sektora za vanredne situacije poručuju građanima da budu oprezni i da grejna tela ne ostavljaju bez nadzora.

Boban Stevanović, zamenik načelnika Sektora za vanredne situacije, rekao je za RTS da se uzroci nastanka požara nakon eksplozije bojlera na Belim vodama istražuju.

Foto: RINA

"Ono što je najbitnije je da su pripadnici Sektora za vanredne situacije stigli za veoma kratko vreme, za nepunih osam minuta, na lice mesta. Petnaest vatrogasaca sa tri vatrogasno-spasilačka vozila i da su izvršili evakuaciju deset stanara iz te stambene zgrade", naveo je Stevanović tokom gostovanja u Jutarnjem dnevniku RTS-a.

Zamenik načelnika Sektora za vanredne situacije je rekao da je prema evidencijama MUP-a od početka godine registrovano oko 17.500 požara na teritoriji Republike Srbije

"Od tog broja, oko 10.500 se odnosi na požare koji su nastali na otvorenom prostoru, dok je nekih 5.500 požara registrovano na građevinskim objektima i objektima kolektivnog stanovanja", kazao je Stevanović i naglasio da je 500 ljudi spaseno.

Kako je naveo, najčešći uzroci požara su nemar, nehat, neispravnost i upotreba opreme koja nije atestirana, kao i da u pojedinim slučajevima postoji i namera.

Stevanović je kazao da bi sa dolaskom hladnih dana potrebno izvršiti proveru dimovodnih kanala i ispravnost električnih instalacija niskog napona.

Naglasio je da bez nadzora ne bi trebalo ostavljati grejalice, kvarcne grejalice i grejalice sa užarenim nitima.

Kada je reč o neurbanim sredinama, Stevanović je rekao da velike probleme prave požari na otvorenom.

"Oni su nepredvidivi. Sa promenom pravca mogu da se prošire i na građevinske objekte. Najveći broj lica i strada u požarima na otvorenom", istakao je Boban Stevanović.

Poručio je građanima da ne pale strnjiku i ostatke i podsetio da je to i protivzakonito.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar