Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Postignut dogovor između investitora i građana Velike kolonije

post-title


Spor između grada, investitora i građana u vezi gradnje na prostoru koje zovemo Velika kolonija, dobio je epilog. Na zadovoljstvo svih strana, postignut je dogovor.

Evo kratkog podsećanja. U procesu restitucije jedna od parcela u Velikoj koloniji, vraćena je naslednicima nekadašnjih vlasnika. Naslednici su, kako je i predviđeno zakonskom procedurom, prvo ponudili gradu Čačku i državi Srbiji da kupe parcelu, ali ni grad ni država nisu pokazali takav interes. Nakon toga, parcela je prodata firmi  „Danilović familily invest“, a vlasnik Milan Danilović parcelu je kupio sa namerom da tu podigne stambenu zgradu. 

Usledili su protestni skupovi stanara okolnih zgrada na kojima su oni tražili da se park sačuva kao zelena oaza između zgrada, u kojoj su odrastale generacije, i to je bio zahtev koji su postavili gradonačelniku u svim razgovorima koje su imali sa njim. Od njega su dobili razna obećanja, počev od toga da će problem biti rešen tako što će grad obeštetiti investitora na način da mu ponudi adekvatnu parcelu u zamenu, a da park ostane. 

Kako za takvo rešenje nisu postojale pravne osnove, a ni adekvatna parcela za zamenu tenzije su sve više rasle, kao i nezadovoljstvo građana u Velikoj koloniji. 

Retki su primeri kada se u Srbiji i Čačku, neki sukob reši postizanjem kompromisa i dogovora, pa je činjenica da je ipak postignut dogovor, iznenađujuće lepa vest. 

– Dogovor sa investitorom je da novu zgradu pomeri 15 metara od naše zgrade, da ne bude parking između zgrada i da preostali deo zelene površine bude uređen kao park, sa pratećim moblijarom i da park bude uveden u urbanistički plan grada kao parkovska površina što nam je obećao gradonačelnik – kaže Milka Paunović, jedna od stanarki naselja koja je učestvovala u razgovorima sa gradonačelnikom i investitorom. 

U skladu sa trojnim dogovorom građani-investitor-gradonačelnik, predviđeno je da Grad Čačak po završetku postupka restitucije od vlasnika ostalih parcela na kojima je sadašnji park, otkupi to zemljište, da ga uvede u DUP i GUP grada i da se park, koji je sada u prilično neuređenom stanju, uredi i opremi sadržajem.

– Gradonačelnik nam je dao čvrsto obećanje da će ono što smo dogovorili grad Čačak ispuniti – kaže Milka Paunović. 

Dogovor je da se iz parka isele garaže i automobili i da ceo ambijent dobije sasvim novi izgled

– Svima nam je na neki način žao što će deo parka otići na izgradnju stambene zgrade, ali smo i svi zadovoljni što je postignut dogovor u kome će svako po nešto delom izgubiti, a svi ćemo ipak puno dobiti. U odnosu na početnu situaciju stanari ovog naselja dobiće konačno svoj park, koji papirološki nije to bio. Park je postojao u našim glavama, a ovo zelenilo koje ovde vidimo nije bilo u urbanističkim papirima upisano kao javna parkovska površina. Sada će to i zvanično biti parkovska površina na kojoj više niko neće moći da gradi. Obećano nam je i da ćemo biti konsultovani prilikom izrade projektnog elaborata parka, kako bi se ispoštovali zahtevi zainteresovanih građana kakav park žele, u smislu koliko zelenila, koliko i kakvih terena za igru dece, kakav parkovski mobilijar i sl. Da nismo postigli ovaj dogovor bilo bi sasvim izvesno da, pored zgrade koju će graditi gospodin Danilović i na preostalim parkovskim parcelama nakon završetka restitucije tj. vraćanja tog zemljišta vlasnicima, isti investitor ili neki drugi, podigne još tri zgrade i parka više ne bi bilo.  Ovako ćemo dobiti jednu umesto četiri zgrade, dobićemo pomeranje buduće nove zgrade dalje od najbliže postojeće zgrade, što će biti bolja varijanta za sve stanare obe zgrade i sačuvaće se deo stabala koje imamo u parku, naročito ovih jela koje nam puno znače. Takođe veoma je važno da ubuduće ne bude parkiranja automobila u sklopu parka, niti novih garažnih mesta, niti ovih sklepanih garaža. Za stanare okolnih zgrada, koji su sasvim razumljivo, emotivno vezani za svoj park, nova dobra okolnost biće i da će ubuduće staranje o parku (košenje trave, održavanje rasvete i sprava za igranje dece) preći na teret grada kao planske javne površine – kaže Vladimir Grujović, član Saveta mesne zajednice. 

Zajednička fotografija investitora i stanara, sa nadom da ih lokalna vlast neće izneveriti i uverenjem da će već sledeće godine grad Čačak imati još jedan lep park

–  Mogu da kažem da sam zadovoljan dogovorom koji je postignut i da se zahvalim investitoru Daniloviću koji je sve vreme bio korektan. Ne treba zaboraviti da je on u svemu postupao u skladu sa propisima i da nije imao obavezu da nam pravi bilo kakve ustupke.  Izašli smo i mi njemu i on nama u susret i najvažnije je da ćemo konačno, zvanično i službeno dobiti svoj park. Nema sumnje da ćemo i mi i investitor držati reč, ostaje da lokalna samouprava održi svoju reč – kaže Vladimir Spasojević, jedan od stanara naselja. 

Sadašnji izgled parka nije reprezentativan, ali osim emotivnog značaja koji ima za stanare okolnih zgrada park je i beskrajno važna zelena oaza, kako se ispostavilo ne samo za stanare već i za investitora koji će graditi novu stambenu zgradu. 

– Nova zgrada će zauzeti oko osam ari i neće remetiti ambijent parka. Veoma sam zahvalan stanarima na razumevanju jer i ja imam četvoro dece i znam koliko je važna zelena površina, koliko su parkovi važni za odrastanje dece. Vidimo kako sada park izgleda i ja sam spreman da pomognem da se ova površina rekonstruiše i ambijentalno uredi. Da se ove garaže uklone, da novim sadržajem oplemenimo ovaj prostor da u njemu uživaju i deca i penzioneri, da ovaj prostor bude bezbedna i zdrava sredina. Pravno gledano, a to je i stanarima i gradonačelniku potpuno jasno, ja sam sve vreme postupao u skladu sa zakonom. Počev od kupovine parcele do pribavljanja svih potrebnih dozvola za gradnju zgrade. Što bi se reklo, pravo i zakon su na mojoj strani, ali mislim i da stanari imaju pravo da se bore za svoj park. Zato sam želeo da pričam sa njima, da pokušamo da nađemo dogovor, u kome će svako od nas možda morati nešto da izgubi, da učini neki ustupak, ali da smo, kad podvučemo crtu ispod dogovora, svi na dobitku. I da, pre svega, svaki nesporazum rešimo na miran način. Kao investitor ja jesam na gubitku, pre svega zbog kašnjenja početka gradnje, a to znači i dodatne troškove, morao sam da investiram u promenu projekta zgrade zbog pomeranja od susedne zgrade što je bio zahtev stanara, ali sada sve to nije toliko važno, koliko je važno da park ubuduće bude uređena javna površina u kojoj će osim sadašnjih stanara okolnih zgrada uživati i budući stanari zgrade koju gradim. Verujem da će gradonačelnik ispuniti obećanje koje je dao i stanarima i meni, jer evo i ja sam sada vlasnik nekretnine u Koloniji i vrlo sam zainteresovan da ostvarimo dogovor koji smo postigli – kaže Milan Danilović. 

Eto, izgleda kada se ljudi slože, onda ona narodna poslovica da dogovor kuću gradi, u ovom slučaju novu zgradu i novi park, ipak nije slučajno skovana. 

Izvor: Ozonpress/MediaPortal



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar