Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Vučić: Situacija u svetu kompleksna, a Srbija na raskršću puteva

post-title


Sukob Jermenije i Azerbejdžana pokazao je koliko su opasni tzv. zamrznuti konflikti, jer sve što je zamrznuto jednog dana neko će da "odrmzne", ukazao je predsednik Aleksandar Vučić na sastanku Nacionalnog konventa o EU.

"U tom konfliktu videli smo apsolutnu nemoć kompletne međunarodne zajednice. I zato sam protiv stanja zamrznutog konflikta", rekao je Vučić.

Naveo je da je najvažnije, i zato to, kaže, uvek i ponavlja, da Srbija želi da očuva mir i stabilnost, što, podvlači, nije floskula, već se to mora uraditi gotovo po svaku cenu.

Vučić je poručio da je situacija u svetu kompleksna i da se Srbija, kao mala zemlja na raskršću puteva, koja ima problema sa teritorijalnim integritetom, nalazi u posebno teškoj situaciji.

"Ne moram da govorim koliko sam predstavnika različitih zemalja, koji su želeli da mi ukazuju na potencijalno kršenje Rezolucije 478 po pitanju Jerusalima, podsetio da su svi već odavno prekršili Rezoluciju 1244 i da ne haju zbog toga, ne boli ih glava. Jer, oni imaju pravo da krše sve sto žele, a mi ne smemo da razmišljamo da prekršimo nešto", rekao je Vučić.

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji organizovao je sastanak čiji je cilj da se ponovo pokrene dijalog o rešavanju pitanja Kosova, kao i teme spoljne politike Srbije. 

Sastanak u Palati Srbija je deo strateškog dijaloga koji ima za cilj da omogući debatu predstavnika civilnog društva sa najvišim zvaničnicima Srbije o ključnim aspektima pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

Na sastanku će govoriti stručnjaci za spoljnu politiku, međunarodne odnose i evropske integracije, kao i članovi Radne grupe Nacionalnog konventa za Poglavlje 35.

Teme sastanka su "Spoljna politika Srbije" i "Perspektive dijaloga Beograda i Prištine".

Predstavnici Nacionalnog konventa su u dva navrata od 2018. godine imali priliku da na temu Poglavlja 35 i rešavanja pitanja Kosova u kontekstu evropskih integracija razgovaraju sa predsednikom Vucicem.

Poslednji put to je bilo u julu 2019. godine kada je objavljen Izveštaj EK o napretku.

"Ove godine, s obzirom na intenzivirane spoljnopoliticke aktivnosti predsednika, potpisan Vašingtonski sporazum, kao i obnovljen Briselski dijalog sa Prištinom uz posredovanje EU, smatramo da je veoma važno da se otvori diskusija o položaju Srbije u savremenim međunarodnim odnosima i bitno izmenjenim okolnostima u svetu, o glavnim pravcima spoljne politike i evropskoj perspektivi Srbije, kao i o posledicama po regionalne i odnose sa susedima", navodi se u saopštenju Konventa.

Na sastanku će se uvodnim izlaganjima obratiti predsednik Vučić i koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji Nataša Dragojlović, a nastavak je zatvoren za medije.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar