Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Siniša Mali: Devedeset devet odsto sam siguran da će plate u javnom sektoru biti povećane

post-title


Ministar finansija Siniša Mali rekao je za RTS da je 99 odsto siguran da će plate u javnom sektoru biti povećane od 1. januara naredne godine. Dodaje da će se nakon razgovora sa MMF-om, u naredne dve nedelje, znati i koliko će to povećanje biti.

Siniša Mali je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da se od 1. januara povećava minimalna cena rada, kao i penzije za 5,9 odsto.

"Tema sa MMF-om je da vidimo kako nam budžet stoji, kakvo će biti povećanje plata u javnom sektoru. Sačekali smo septembar i oktobar, 99 odsto sam siguran da ćemo moći da povećamo plate u javnom sektoru", rekao je ministar finansija.

Konkretnije informacije znaće se u narednih nekoliko dana, rekao je Mali:

"MMF je tu u naredne dve nedelje, do kraja njihove misije znaćemo tačno kako izgleda budžet za 2021. godinu i koliko će biti povećanje plata u javnom sektoru."

Dodaje da je siguran da nijedna zemlja u Evropi u ovom trenutku ne podiže plate i penzije, što, kaže, dovoljno govori o "ekonomskoj snazi Srbije".

Ministar finansija navodi da je za nama teška godina te da je ekonomska kriza uslovljena pandemijom "najveća kriza koja je ikada pogodila ceo svet".

"Srbija se dobro nosi sa time. Mi smo kroz snažan program podrške privredi uspeli da spasimo privredu, nema te crne slike koja je dolazila iz sveta, izgubljena radna mesta, to kod nas nemate. Sačuvali smo makroekonomsku stabilnost", istakao je Mali.

Rekao je i da podrška Svetske banke, EBRD-a, američkog DFC-a pokazuje da oni "čvrsto izgrađene temelje".

"Na novom mandataru je da opravda to poverenje pred građanima Srbije", rekao je Mali.

"Izbor nove Vlade u naredne dve nedelje" 

Kada je reč o izboru nove Vlade Srbije, ministar je rekao da će ceo proces oko izbora nove Vlade biti završen u naredne dve nedelje.

Mali najavljuje da će početkom naredne sedmice biti održana još jedna sednica Predsedništva Srpske napredne stranke.

"Odmah nakon toga se ulazi u Skupštinu, konstituisanje Skupštine, novi zakon o Skupštini i Vladi. Novog mandatara očekuje izbor novih članova Vlade, ko će koji resor da vodi", dodaje Mali.

Govoreći o jučerašnjoj sednici Predsedništva SNS-a, Mali je rekao da je ona protekla u u pozitivnoj atmosferi, a razgovor je bio pozitivan.

Kaže da je Ana Brnabić prava osoba za suočavanje sa svim izazovima koji čekaju novu Vladu, dodajući da je Predsedništvo jednoglasno podržalo predlog predsednika Aleksandra Vučića da Brnabićeva vodi Vladu.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar