Delegacija Srbije otputovala je juče u Ankaru gde bi trebalo da ugovori kupovinu više sistema borbenih bespilotnih letelica tipa “barjaktar”.

Ovo je usledilo nakon razgovora i pregovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i turskog lidera Redžepa Tajipa Erdoana.

Kako navode mediji, u Tursku su otišli ministar finansija Siniša Mali i pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović.

Da je Srbija zainteresovana da kupi ove letelice potvrdio je sinoć predsednik Vučić.

– Veoma su nam interesantni sistemi bespilotnih letelica i svakako ćemo ih u budućnosti kupovati više, a da li ćemo postići dogovor sa turskom stranom ili ne, to ćemo da vidimo. U svakom slučaju reč je o veoma dobrim bespilotnim letelicama, moram da pohvalim turske proizvođače – rekao je Vučić.

Ističe da je Srbiji uvek u interesu da osnaži i pojača svoju gotovost i spremnost za odbranu.

– Mi nikome niti pretimo, niti ćemo koga da napadamo, ali moramo uvek da budemo spremni da ne bismo bili iznenađeni, kao što su neki nedavno, ipak, bili iznenađeni. I u skladu sa tim preduzimamo sve korake i mere i nije nam lako pošto moramo da izdvajamo značajna finansijska sredstva da bi išli u korak sa zemljama koje su vojno svrstane – naveo je još Vučić.

Razvoj verzije drona sa naoružanjem počeo je takođe 2014. godine, a ova letelica nosi oznaku “bajraktar TB-2”. Ovaj vazduhoplov konstruisan je prema zahtevima turske armije, a naoružan je lanserima laserski vođenih raketnih zrna kalibra 70 milimetara i poluaktivnom laserski vođenom municijom.

Dužina ovog drona je 6,5 metara, a raspon krila 12 metara. Maksimalna brzina “bajraktara” je oko 220 kilometara na čas, a leti u radijusu oko 300 kilometara.

“Barjaktar” se koristio u ratnim sukobima u Siriji, Iraku, Libiji, ali i u poslednjim okršajima u Nagorno Karabahu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here