Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Čak i krompir uvozimo, zašto se uzgoj ne isplati

post-title


Iz godine u godinu površine pod krompirom se u Srbiji smanjuju. Ne baš tako davno krompir smo gajili na površini od stotinu hiljada hektara, a danas samo na jednoj trećini. Prinos je 20 do 30 tona po hektaru, dok je u Evropskoj uniji 70 tona po hektaru.

Samo na području Moravičkog okruga krompir je ovog proleća zasejan na oko 3.600 hektara, reč je o najznačajnijim površinama u Srbiji. Ova godina je prema rečima proizvođača donela rekordne prinose i odličan kvalitet, jedini problem je u ceni.

Otkupna cena je nekih deset dinara po kilogramu na veliko, ove godine je bio dobar prinos, prodavamo ga na pijacama u Beogradu i ostalo što ne možemo prodaćemo prekupcima na veliko", kaže Željko Karanac proizvođač iz Vrnčana.

Miodrag Karanac Predsednik MZ Vrnčani priča da cena nije zadovoljavajuća, mehanizacija je malo zastarela, ljudi ne mogu da prodaju krompir po odgovarajućoj ceni i ne mogu da obnove svoju mehanizaciju.

"Nemamo organizovan otkup to je problem za proizvođače ovoga kraja", dodaje Miodrag.

Iz sličnih razloga značajno su smanjene površine pod zasadima krompira i na području pet opština Srednjeg Banata.

"Možemo da kažemo stotinu hektara u regionu Srednjeg Banata,očekuje se prosečan rod od trideset tona po hektaru i kvalitet krompira će biti zadovoljavajući", ističe Dragan Marković, PSS Zrenjanin.

I to nisu jedini razlozi smanjenja površina pod krompirom.

"Da, uvoz obara domaći kao što sam rekla, više se isplati da se prodaje uvozni nego naš domaći i pri tom bi naglasila da oko 80.000 tona godišnje propadne zbog neuslovnog skladištenja u Srbiji, a Srbija odvaja oko tri miliona evra za uvoz semenskog krompira", napominje Jelena Drobnjak iz Privredne komore Vojvodine.

Uzimajući u obzir činjenicu da su tokom poslednjih godina blage zime i topla proleća, kvalitetno skladištenje krompira za prodaju u prolećnim mesecima postaje težak zadatak za proizvođača i iz tog razloga neophodno je da se proizvođači ohrabre da investiraju u moderne sisteme skladištenja i podrže kroz sistem subvencija Ministarstva poljoprivrede kako bi se što pre zaustavilo dalje smanjenje proizvodnih površina i umanjila zavisnost od uvoza krompira.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar