Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



NTP u Čačku, tri ipo meseca od otvaranja

post-title


Od otvaranja  Naučno tehnološkog parka u Čačku prošlo je tri ipo meseca. U novi prostor već se uselilo sedam mladih kompanija koje se razvijaju u proizvodnom prostoru, dve IT kompanije  koje razvijaju softverske sisteme i jedna  konsultantska agencija koja bi svojim uslugama trebalo da doprinese razvoju privrednog ambijenta grada. Cilj je da se na jednom mestu okupe sve  članice NTP  i  da se stvori dobar ambijent razvoja preduzetništva u Čačku  zasnovan na inovacijama.

Foto: RINA

 U prve tri godine NTP  pružaće brojne pogodnosti mladim kompanijama – prostor, opremu i stručnu podršku pod povoljnijim uslovima nego što su na tržištu.

„Nažalost, nema još mnogo slobodnog mesta, ali preostalih 20 odsto naših slobodnih kapaciteta su na raspolaganju  za useljenje novih kompanija. Sada je u procesu ocenjivanja još pet prijava kojesu dostavljene stručnoj komisiji koja isčitava njihove radove, ocenjuje kako su oni prezentovali svoje poslovne ideje i ja očekujem uskoro  i njihovo useljenje", kaže direktor NTP  Mirko Pešić.

Najmlađi stanar NTP  je kompanija „Natura Eko" koja se iz Beograda preselila u septembru u  Čačak i koja razvija 3D štampač za štamapnje građevinskih objekata. To je prva kompanija te vrste u ovom delu Evrope. Sa gradom Čačkom  Natura eko je potpisala pismo o namerama za izgradnju objekta na teritoriji grada za potrebe ranjivih kategorija stanovništva u proleće 2021. Godine, a prema planu u drugoj polovini godine štampani gradjevniski objekti biće dostupni i fizičkim licima.

„Tehnologija 3D štampe postoji još od sedamdesetih ili osamdesetih godina prošlog veka, tako da to nije ništa inovativno samo po sebi. Medjutim, ova veličina mašine iziskuje neka nova testiranja i programiranja. Što se tiše uopšte samog projekta  on je inovativan u smislu načina na koji se objekat štampa, zapravo on treba da ispunjava sve te zakonske regulative", kaže Nikola Rakić ,direktor najmladje kompanije u NTP  „Natura Eko".

 U prostoru NTP su i firme koje već nekoliko godina saradjuju sa NTP.

„Planiramo da ovde  razvijamo nove programe  poput rotacionog parkig sistema koji u prethodnom prostoru nije bilo moguće razvijati zbog gabarita . Ovde je kvaliteniji objekat, kvalitetniji prostor, imamo više kancerijskog prostora za potrebe inženjera i projektanata", kaže Branimir Plazinić direktor firme „Plazmateh".

„ Mi smo se medju prvima uselili u novi prostor Naučno tehnološkog parka. Želeli smo da pomognemo da se ova ideja proširi, da se i ostale firme udruže  i počnu umrežavanje i da doprinesemo da grad Čačak napreduje uz pomoć NTP-a", kaže Željko Glišov iz  IT kompanije " Croonus tehnologies"

Razvoj NTP podržava grad Čačak, koji je i većinskih vlasnik,  od 2011. godine.  Od tada do danas, pod okriljem NTP-a  nastalo je 25 privrednih subjekta i otvoreno 60 radnih mesta. Za opremanje NTP-a  Vlada Srbije je izdvojila 270 miliona dinara za kupovinu pogona  na lokaciji bivšeg Cera i 60 miliona dinara.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar