Najbolja voda u Srbiji teče iz česmi u regionu Južne i Istočne Srbije, gde je ispravno 93,8 odsto javnih vodovoda.

Slede Šumadija i Zapadna Srbija sa više od četiri petine, pa Beograd sa 71,4 odsto. U Vojvodini, međutim, ispravnih javnih vodovoda ima manje od četvrtine!

Ovo o kvalitetu vode za piće u Srbiji, pokazuje izveštaj za 2019. godinu, Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”. U izveštaju se, takođe, navodi da je prošle godine, od ukupnog broja ispitanih uzoraka vode za piće 8,8 odsto fizičko-hemijski neispravno, a da 2,7 odsto nema potrebnu mikrobiološku ispravnost. Kada se pogledaju i ukrste podaci “Batuta” po regionima, u Srednjobanatskom okrugu situacija je najlošija po svim kriterijumima. Voda iz slavina je u nekim slučajevima doslovno opasna po život.

Životno važno pitanje kvaliteta vode koju pijemo isplivalo je u žižu interesovanja posle snimka fenomena iz Stajićeva kod Zrenjanina gde iz česmi sa vodom curi i zapaljivi metan. Zato je sasvim umesna preporuka stručnjaka da se toj banatskoj vodi ne prilazi s otvorenim plamenom.

Oni upozoravaju i da će takvih problema biti sve više, jer Srbija nema razvijene sisteme za prečišćavanje otpadnih voda, koje zagađuju i podzemna vodoizvorišta i nadzemne tokove.

– Metan može da potiče iz prirodnog gasa, ali sve češće on nas ugrožava sa deponija gde nastaje raspadanjem organskih materijala i dospeva u vodotokove – upozorava geolog prof. dr Dragan Milovanović.

Prema podacima “Batuta”, prošle godine ukupno kontrolisana 2.233 javna vodovoda i vodnih objekta: 156 gradskih i 915 seoskih javnih vodovoda, kao i 1.162 vodna objekta. Rezultati u gradskim vodovodima su bolji nego u seoskim.

Od ukupno 92.230 uzoraka vode za piće fizičko-hemijski neispravno bilo je 16.680. Najgora je situacija u Srednjobanatskoj oblasti sa čak 96 odsto neispravnih uzoraka! Na crnoj listi sledi Severnobanatska oblast sa gotovo 80 odsto zagađenja, pa Južnobanatska sa 46 odsto, Severnobačka sa 40,1 odsto, Zapadnobačka sa 37,4 odsto, Južnobačka sa 20,9 odsto, Braničevska sa 18,2 i Podunavska sa 15,5 odsto.

Od 92.230 testiranih uzoraka vode mikrobiološki neispravnih uzoraka u proseku je bilo 6,3 odsto.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here