Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Poslovno udruženje „Unija Čačak 2000“ obeležilo 20 godina od osnivanja - Formirali Grupaciju za proizvodnju i plasman proizvoda

post-title


Petog oktobra 2000 godine u Čačku je grupa privrednika osnovalo poslovno udruženje „Unija Čačak 2000“. Podržavajući ideje petooktobarske revolucije u Srbiji, verovali su u preporod, koji nažalost nije ispunio očekivanja. Uprkos tome, udruženje je nastavilo sa brojnim aktivnostima i ove godine obeležava dve decenije rada i postojanja.

Danas, posle 20 godina, poslovna zajednica „Unija Čačak 2000“ nije odustala od svog osnovnog cilja već i dalje radi na poboljšanju privrednog ambijenta i jačanju infrastrukture za podršku razvoju poslovnih jedinica. Tokom višegodišnjeg angažovanja sačuvan je ugled udruženja i poverenje članica, tako da Unija danas broji preko 200 kompanija sa blizu 2000 zaposlenih.
U nameri da na najbolji način poveže svoje članice, predstavlja i štiti njihove interese, Unija je unapredila organizaciju, koja je bazirana na strukovnim sekcijama, kao osnovnim jedinicama udruživanja. Tako se kolege iz iste branše okupljaju u samostalnu organizacionu celinu, gde se dogovaraju o aktivnostima na otklanjanju poslovnih prepreka i rešavanju zajedničkih problema.

Strukovne sekcije po potrebi organizuju i specijalizovane poslovne grupacije.

Do sada je na inicijativu članica formirano šest strukovnih sekcija:
Poljoprivreda, Informatika i energetika, Štamparstvo, Metal, Inovacije i Računovodtsvo.

Poštujući princip da se samo dijalogom između lokalne samouprave, sindikata zaposlenih i udruženih poslodavaca mogu rešavati nastali nesporazumi, Unija intenzivno radi na dostizanju reprezentativnosti poslodavaca radi formiranja Socijalno-ekonomskog saveta, preko kojeg bi se učesnici dogovarali i pronalazili najbolja rešenja.

Tokom proteklih godina istrajnog rada Udruženja ostvareni su brojni rezultati. Unija je do sada učestvovala na preko 20 različitih projekata od kojih su dva međunarodna. Udruženje je jedan od osnivača Naučno tehnološkog parka Čačak, član je krovnog udruženja „Forum privrednika Čačka“ preko kojeg je pokrenuto održavanje Radničkih sportskih igara i osnovan Hor privrednika Čačka „Horum“. Unija je takođe inicijator osnivanja Lokalnih akcionih grupa (LAG) za ruralni razvoj i saradnju sa susednim opštinama. Tako su formirani„Lag Čačak – Gornji Milanovac“ i „Lag Dragačevo- Jelica-Zapadna Morava“ sa Opštinom Lučani.
U okviru Sekcije za Poljoprivredu formirane su i tri Grupacije:

  1. "Grupacija za revitalizaciju uzgoja i prerade domaćih sorti šljiva"
  2. "Grupacija za revitalizaciju autohtonih rasa svinja, ovaca, koza, goveda i sorti pernatih životinja"
    U utorak 06. oktobra u okviru Sekcije za poljoprivredu formirana je i "Grupacija za proizvodnju i plasman povrća". Sastanku je prisustvovalo dvadesetak proizvođača čačanskog kraja. Inicijator sastanka bio je Borko Ivanović diplomirani inženjer poljoprivrede, smer ratarstvo i povrtarstvo. Cilj GRUPACIJE je da okupi proizvođače povrća na jednom mestu radi plasmana svojih proizvoda, rešavanja problema i zajedničkog izlaska na tržište.
    Izabran je i Odbor Grupacije koga čini pet članova:
  3. Nenad Popović, Stančići
  4. Ivan Popović, Zablaće
  5. Miroslav Milojević, Gornja Gorevnica
  6. Dragan Paunović, Baluga
  7. Željko Stišović, Baluga
    Sledeći sastanak dogovoren je da se održi u utorak 27. oktobra na praznik Svete Petke.

Ulazeći u treću deceniju poslovanja Unija je ponosna na postignute rezultate. Zato iskreno poziva sve komapnije i poljoprivredna domaćinstva da se pridruže timu Unije kako bi zajedno stvarali bolje i povoljnije uslove za poslovanje svih privrednika i bolji život svih građana Grada Čačka.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar